Vijesti

Dom naroda usvojio izvještaj o spornoj nabavci 100 respiratora iz Kine

Na danas, 18.06.2020., održanoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je izvještaj osmočlanog Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora uvezenih iz Kine. Ovaj izvještaj sadrži navode na osnovu odgovora institucija koje se odnose na spornu nabavku, a kojima je Odbor prethodno uputio pitanja.
S druge strane, Dom naroda nije prihvatio, većinom glasova, Informaciju o mjerama Vlade Federacije BiH u vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane epidemijom koronovirusa. A nije odobrena ni prateća Informacija o radu Federalne uprave civilne zaštite u navedenom periodu, kao ni Izvještaj o postupcima javnih nabavki, s naglaskom na nabavke medicinske opreme od 16. marta ove godine, kada je stanje nesreće proglašeno.

Jednoglasno je, međutim, prihvaćen zaključak koji je predložio delegat Žarko Vujović kojim Dom naroda poziva Koordinacijsko tijelo BiH formirano od Vijeća ministara BiH da što hitnije bude provedena raspodjela donirane medicinske opreme Bosni i Hercegovini.

Zaključak predložen od delegata Senada Ahmetovića da Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine bude preimenovan u odbor za provjeru javnih nabavki, kao i da mu bude produžen mandat do utvrđivanja svih činjenica vezanih za nabavku 100 respiratora, nije podržan. Niko od delegata nije glasao protiv, ali su za ovaj prijedlog bila samo četiri člana Doma naroda, dok je 30 bilo suzdržano.

(antikorupcija.info)

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije