Građanski aktivizam

DON: Neuređenost sistema i česta i enormna poskupljenja razlog su više za odlazak građana iz BiH

“Netransparentnost, loše poslovanje, politička zapošljavanja, neusklađenost akata, kao i česta poskupljenja usluga ukazuju na loše rukovođenje i samo su dio problema koje  treba rješavati u narednom periodu.” – informacije su iz “DON” Prijedor.

Predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, javnih komunalnih preduzeća, Ministarstva lokalne samouprave, Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva građevinarstva i udruženja potrošača okupili su se u Banjaluci 26.01.2024. na konferenciji pod nazivom “Izazovi u radu komunalnih preduzeća”.

“Svi prisutni su jasno i nedvosmisleno definisali da  je problema mnogo, da odgovornost za rad i nerad leži u lokalnim zajednicama, da se često odgovornost prebacuje sa lokalne uprave na preduzeće i obrnuto, a da pri tome građani trpe i plaćaju ceh. Odgovornost za neformiranje i nepoštivanje zakona vezano za Savjetodavna tijela leži u lokalnoj upravi, dok su javna komunalna preduzeća odgovorna za formiranje Komisija koje su od krucijalne važnosti za građane” – rezimirali su utiske sa banjalučke konferencije iz Udruženja za Zaštitu potrošača “DON” Prijedor.

Konstatacijom izrečenom na ovom skupu da su česti izvještaji revizije sa ocjenom i mišljenjem sa rezervom pokazatelj da se ne poštuje ni finansijska niti zakonska usklađenost akata, zaključeno je da lokalne uprave zajedno sa preduzećima snose odgovornost za ovakvo stanje i da nema opravdanja za isto.

“Netransparentnost, loše poslovanje, politička zapošljavanja, neusklađenost akata, kao i česta poskupljenja usluga ukazuju na loše rukovođenje i samo su dio problema koje  treba rješavati u narednom periodu. Kao vidan napredak u radu, ističemo da su u  proteklom periodu u lokalnim zajednicama Brod, Prnjavor, Teslić, Zvornik, Bratunac, Srbac, Šamac, Prijedor i Kozarska Dubica izrađene i usklađene sa zakonom Odluke vezane za rad komunalnih preduzeća od kojih su neke usvojene, a druge čekaju na usvajanje u narednom periodu” – informacije su iz “DON” Prijedor.

Predsjednica Udruženja Murisa Marić za portal Antikorupcija.info ističe da besparica i neuređenost sistema, kada je u pitanju zaštita potrošača i komunalnih javnih usluga, takođe jedan od razloga otežavanja ionako teškog života većine građana, te razlog više što građani spas  pronalaze odlasku iz zemlje, tražeći u zemljama zapadne Evrope novo mjesto pod suncem da bi zaštitili sebe i svoje porodice od društvenih, političkih i finansijskih previranja.

Kaže da se, i pored svega, Udruženje za zaštitu potrošača “DON” Prijedor uhvatilo u naizgled nemoguću misiju da ne dozvole povećanja cijena komunalnih usluga u lokalnim komunalnim prduzećima na području Republike Srpske. Kako bi pomogli barem onima koji ostaju da žive na ovim prostorima i zbog nemogućnosti iz raznoraznih razloga da napuste BiH i plaćaju danak sveukupnim zahtjevima za povećanje cijena komunalnih preduzeća, koja imaju veliki broj zaposlenih, a manjak korisnika usluga.

Marić dodaje i da je sve očiglednije da lokalne vlasti, kao ni one na višim nivoima u Bosni i Hercegovini, nemaju namjeru i ne žele da se uključe u suzbijanje rasta cijena, apostrofirajući  komunalije, a time da spriječe ili bar umanje pad standarda većine građana. Po njoj, tazlog tome je prvenstveno zato što su komunalna prduzeća u njihovom većinskom vlasništvu i što računaju da će kroz poreze imati veće prilive novca i u svojim budžetima.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije