Vijesti

Drastičnim povećanjem cijene grijanja Elektroprivreda “kaznila” građane Kaknja i Tuzle, u kojima se proizvodi struja

Bez obzira što će to neminovno uticati na poslovanje, a posebno na mogućnost novih investicija i ulaganja u sistem, Javno preduzeće „Grijanje“ Kakanj najavilo je da će učiniti napor da do kraja aktuelne sezone iz vlastitih sredstava nadomjesti razliku u cijeni kako potrošači ne bi plaćali veću cijenu.

Od petka, 01.03.2024., Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine drastično povećava cijene grijanje za JP Grijanje doo Kakanj, što je izazvalo opravdanu reakciju i ljutnju ne samo u ovom preduzeću, nego i u vlasti općine Kaknj.

“Obavještavamo potrošače toplotne energije iz sistema daljinskog grijanja da je Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine donijelo odluku o novom poskupljenju cijene toplotne energije koju obračunava prema Javnom preduzeće „Grijanje“ doo Kakanj. Novo poskupljenje iznosi 23 %, a ukupno sa prethodnim poskupljenjem čak 52 %, te će, na nivou godine, novim poskupljenjem JP Grijanje doo Kakanj plaćati toplotnu energiju 500.000 KM više u odnosu na 2023. godinu.  Odluka o novom poskupljenju stupa na snagu 1. marta i traje do kraja aktuelne sezone grijanja” – naveli su u obavještenju iz kakanjskog javnog preduzeća.

U “Grijanju“ kažu da su, ipak, napravili krajnje ozbiljne analize zbog novonastale situacije sa željom da se ustanove mogućnosti zaštite krajnjih korisnika od novog poskupljenja do kraja aktuelne sezone. Bez obzira što će to neminovno uticati na poslovanje, a posebno na mogućnost novih investicija i ulaganja u sistem, Javno preduzeće „Grijanje“ Kakanj će učiniti napor da do kraja aktuelne sezone iz vlastitih sredstava nadomjesti razliku u cijeni kako potrošači ne bi plaćali veću cijenu.

Direktor preduzeća Muamer Čelebić je potvrdio da trenutno neće ići prema Općinskom vijeću sa zahtjevom za povećanje cijene za potrošače, već će dodatne troškove za mart i april pokriti smanjenjem investicija u ljetnom periodu, odnosno van sezone. Dodaje i da da će se ponovo obratiti Elektroprivredi kako bi ih privolili da promjene svoju odluku, jer je osnovni element koji utiče na cijenu grijanja cijena uglja.

“Primjenom metodologije izračuna cijene toplotne energije u BiH su trenutno oštećeni samo građani Kaknja, Lukavca i Tuzle, koji imaju daljinsko grijanje. Najviše, zapravo, građani Kaknja i Tuzle, gradova koji proizvode električnu energiju  –  kaže direktor Čelebić.

Načelnik kakanjske općine Mirnes Bajtarević je, takođe, ogorčen što je stavljena u primjenu takva odluka koja se veže za proizvodnju struje i cijenu uglja i, po njemu to nije pravedno prema građanima Kaknja, Tuzla i Lukavca koji imaju sistem daljinskog grijanja. Bajtarević kaže i da će  predstavnici JP „Grijanje“ Kakanj i lokalne zajednice tražiti razgovor s predstavnicima Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Vlade F BiH.

Zajednički stav “Grijanja” i lokalnih vlasti je da će u razgovorima, kaže on, naglasiti činjenicu da je grijanje Kaknja prije svega ekološki projekat i djelimična satisfakcija građanima Kaknja zbog velikih nedaća koje trpe zbog rada Termoelektrane Kakanj i da te činjenice trebaju biti iznad „kalkulativnih elemenata“ koje JP Elektroprivreda BiH navodi kao razlog korigovanja cijena naviše.

Sličnog stava su i kakanjski aktivisti.

“Kakanjci bi se trebali pobuniti što im se i struja naplaćuje, a kamo li grijanje. Svaki dan se truju, svaki dan se kod nekoga otkrije rak. I još  plaćamo struju, koja se kod nas proizvodi, i grijanje kao i oni kojima se uredno šalje struja po istoj cijeni i istovremeno uživaju u čistom zraku. Ali, tako nam i treba, treba nas jos gaziti, kad ćutimo” – kaže na ovu temu poznata ovdašnja građanska aktivistkinja Hajrija Čobo.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije