Građanski aktivizam

Dva mjeseca institucionalnog muka na 15 zaključaka i zahtjeva “Skupštine građanki i građana TK”: “Vlast mora raditi ono za šta je plaćena!”

"Mi ne možemo da zavisimo i naši životi i životi naše djece, od njihove dobre volje.”, istaknuto je na konferenciji, na kojoj je još jednom zatraženo održavanje hitne, pa tematske sjednice Skupštine TK posvećene sigurnosti i nasilju nad ženama.

U znak protesta protiv loše bezbjednosne situacije u društvu i neadekvatnog reagovanja vlasti na, prije svega, seriju femicida koji su zgrozili javnost, 29. marta ove godine, grupa neformalnih i formalnih ženskih udruženja iz 7 gradova Tuzlanskog kantona organizovala je prvu “Skupštinu građanki i građana TK“.

Rezultat diskusije o bezbjednosnoj, pravnoj, zdravstvenoj, socijalnoj i okolišnoj sigurnosti građanki i građana na ovom kantonu bio je 15 zaključaka i zahtjeva upućenih institucijama vlasti. S očekivanjem njihovog promptnog reagovanja, u skladu sa ozbiljnošću situacije.

Međutim, ni više od 2 mjeseca kasnije, nijedan tada izrečeni zahtjev nije ispunjen.

Prema riječima Larise Šuše, koordinatirice Ženske lobi grupe Gračanica apsolutno je izostala odgovornost svih nivoa vlasti na području Tuzlanskog kantona ali i na Federalnom i državnom nivou.

Tim povodom, danas, 06.06., u Tuzli, održana je konferencija za medije na kojoj je izraženo nezadovoljstvo ponašanjem vlasti, podsjećeno na probleme na koje je ukazivano i na protestima i na “Skupštini građanki i građana“ te još jednom apelovano na institucije sistema da se hitno postupi po navedenim zaključcima jer je sigurnost građana TK sve lošija.

“Vlast mora raditi ono za šta je plaćena! Moraju raditi rješenja. Mi nudimo ruku, nudimo kapacitete – oni nisu mali – kojima raspolažemo da zajedno dođemo do rješenja. Jasno nam je da oni to ne mogu. Jasno nam je da oni to ne znaju. Jer je ova vlast produkt političkog dogovora. Ali naši životi nisu produkt političkog dogovora. Mi hoćemo da živimo u svom kantonu, u svojoj državi da se osjećamo sigurno. I ovo je poziv i građanima i građankama Tuzlanskog kantona da razumiju da smo mi njihovi poslodavci (poslodavci vlasti – op.a.). Mi ne možemo da zavisimo i naši životi i životi naše djece, od njihove dobre volje da li hoće da uvaže ovo što smo im napisali.”, istakla je na konferenciji Sabina Mujezinović, članica tima ka koordinaciju formalnih i neformalnih grupa građanki i građana TK.

Kao prioritet je izdvojen zahtjev za održavanje tematske sjednice Skupštine TK, na temu bezbjednosne situacije.

Riječima Nerme Šarić, predstavnice Ženske lobi grupe Gradačac, jedne od učesnica današnje konferencije:

“Zahtjevamo održavanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj će se usaglasiti i provestim u narednom periodu hitne mjere koje se tiču sigurnosti i nasilja nad ženama i problematike koje je iznijelo udruženje “Imamo pravo” i koje se tiče onkoloških pacijentica, te, da se na toj sjednici usaglase zadaci koji će služiti da se pripremi ozbiljna tematska sjednica i da se na toj tematskoj sjednici ozbiljno raspravlja i razgovara, regrutuju stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti ove problematike i donesu i implementiraju najbolja moguća rješenja.”

Ostaje da vidimo da li će ženske lobi grupe uspjeti da “izlobiraju” provođenje bar dijela svojih zaključaka. I da vlast prisile da ih prestane ubjeđivati kako je situacija dobra, a da su povremeni zločini tek izolovani slučajevi.

Jer, kako kaže Larisa Šuša:

“Imamo frapirajuće podatke koje dobijamo sa terena, a i u komunikaciji sa svim instancama vlasti, koji svjedoče i argumentuju da se mi nalazimo u pravoj krizi sigurnosti.”

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije