Građanski aktivizam

Dva u jedan: O jednom protestnom pismu i odgovoru na njega

U rubrici ''Dva u jedan''... Portal Jajce online zabilježio je zanimljiv slučaj građanskog aktivizma i promptnog reagovanja vlasti na njega. 27. novembra objavio je protestno pismo svoje sugrađanke Esme Zjajo, u vezi sa gradnjom mini hidroelektrana na području općine Jajce, koje je upućeno i općinskom načelniku Edinu Hozanu. Tri dana kasnije načelnik je reagovao saopštenjem za javnost, u kome je objasnio procedure koje mora poštovati ali i iznio stav da ga raduje činjenica da "građani općine Jajce pokazuju interes i uključuju se u procese koji su važni za općinu, odnosno učestvuju u javnim raspravama na bilo koji način, te tako pomažu i lokalnoj vlasti, općinskom načelniku i Općinskom vijeću, u donošenju ispravnih odluka."

PROTESTNO PISMO ZBOG GRADNJE DVIJE MINI HIDROCENTRALE

Trend izgradnje MHE u cijeloj BiH se ne smiruje i može se reći da se samo pojavljuju nove inicijative za izgradnju. Do sada je u BiH izgrađeno 108 malih hidroelektrana, od čega je 65 u Federaciji BiH, a 43 u Republici Srpskoj.

Prema podacima organizacija koje se bave zaštitom okoliša, u pripremi je izgradnja dodatnih 338 mini hidroelektrana. Po tvrdnjama ekologa šesta smo zelja u Evropi po vodnom bogatstvu, te bi ovo moglo uništiti naše rijeke.

Možda većini nije poznato, ali naviše MHE je u Srednjobosanskom kantonu, čije vlasti su dodijelile koncesije za 35 mini hidroelektrana, dok su planirane i desetine novih, među kojima i dvije na rijeci Kruščici, u blizini Viteza. Svima nam je poznata borba žena Krušćice koje nisu dale da se izgradi jedna takva MHE, u njihovom mjestu.

Oštro se protivim inicijativi za izgradnju dvije minihidroelektrane „Pijavice“ i „Elektrobosna“. Smatram da je Služba privrede općine Jajce trebala odbiti ovakvu inicijativu firme Bosnia Green Energy Project, te da uopšte ne treba doći do javne rasprave na ovu temu, nego je treba u startu odbiti!

U situaciji kad su nam divlji tokovi rijeka napadnuti i kad se zna da je samo na Balkanu ostalo nešto divljih tokova koji nisu kanalisani, smatram da je ovo još jedan udar na životnu sredinu. Dokazano je da MHE štete prirodnoj flori i fauni, te ekosistemu na kojem se izgrađuju. Investitori to u pravilu predstave drugačije, ali u praksi to dovodi do uništenja prirodnih rijeka, narušavanja ili potpunog uništenja pojedinih biljnih i životinjskih vrsta s tog područja.

Što se tiče ekonomske koristi, u većini slučajeva koristi od ovakvog vida proizvodnje električne energije ima samo par pojedinaca i sam investitor, a nikako nisu dobre za opću društvenu zajednicu.

Vlada Federacije je dosta kontradiktorna po ovom pitanju. Prvenstveno što daju poticaje za izgradnju MHE, a drugo što je Parlament Federacije donio odluku o zabrani gradnje istih. Odluku je 23. juna 2020 godine donio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, usvojivši Deklaraciju o zaštiti rijeka i zaključak o zabrani daljnje gradnje MHE, te reviziju do sada izgrađenih. Zašto se ova odluka ne primjenjuje? Ovome se svakako mora stati u kraj.

Poticaji koji se izdvajaju su dijelom od države, a dijelom to plaća krajnji korisnik, odnosno na računu za struju možete vidjeti stavku poticaj za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Znači ako građani plaćaju dio za obnovljive izvore energije, valjda trebaju i odlučiti da ti izvori neće biti male hidroelektrane. Zanimljiv je podatak iz 2017 godine gdje je ukupna društvena korist od MHE bila 8 miliona KM, a ukupni trošak države bio 12 miliona!Postoji dosta drugih ekološki prihvatljivijih proizvođača električne energije kao što su solarni paneli ili vjetroelektrane itd. Prošle godine proizvedeno je samo 3,1% struje iz malih hidrocentrala.

Veliki broj građana i građanki Jajca smatra da je ovo suluda ideja, te da nikako ne smije doći do njene realizacije. Također, želim da se potpiše inicijativa da Jajce bude općina bez dalje gradnje ovakvih malih hidrocentrala, kako se ovakvi slučajevi ne bi više dešavali.

(Esma Zjajo)

 

HOZAN: APSOLUTNO SAM PROTIV GRADNJE MINI HIDROELEKTRANA

Zbog velikog interesa javnosti vezano za dodjelu koncesija za projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje MHE „Pijavice“ i MHE „Elektrobosna“ podnesenih od strane investitora privrednog društva Bosnia Green Energy Project d.o.o. Sarajevo, Načelnik općine Jajce Edin Hozan Saopćenjem za javnost obraća se građanima:

“Zbog mnogo dezinformacija koje se ovih dana plasiraju u javnost osjećam za potrebno oglasiti se, odnosno pojasniti građanima proceduru oko načina dodjele koncesije.

Prije toga želim iskazati svoj lični stav oko podnesenih zahtjeva. Apsolutno sam protiv gradnje mini hidroelektrana koje proizvode bilo kakvu štetu vodotocima, narušavaju eko sistem i generalno negativno utiču na okoliš. Međutim, naša je obaveza saslušati investitora, odnosno provesti propisanu proceduru, saslušati stav javnosti, odnosno građana i na osnovu toga donijeti ispravnu odluku.

A zakon predviđa sljedeću proceduru: Investitor privredno društvo „Bosnia Green Energy Project“ d.o.o. Sarajevo dana 5.10.2020. godine podnijelo je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB za saglasnost na projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje MHE „Pijavice“ snage 1,458 MW i MHE „Elektrobosna“ snage 1,538 MW. Resorno Ministarstvo je proslijedilo zahtjev Općini Jajce 18.11.2020. godine za izdavanje prethodne saglasnosti.

Prije nego se Općinsko vijeće izjasni po ovom zahtjevu obaveza je prethodno provesti javnu raspravu. U skladu sa Zakonom o koncesijama SBK/KSB („Službene novine SBK/KSB“ broj: 8/09, 6/13 i 9/15) općinsko vijeće je dužno dostaviti saglasnost u roku od 60 dana od dana prijema zahtjeva koje je uputilo resorno ministarstvo. Ukoliko se „Općinsko vijeće u navedenom roku ne izjasni za prethodnu saglasnost za pokretanje procedure za dodjelu koncesije, Vlada Kantona odlučuje o pristupanju proceduri za dodjelu koncesije kao da ima saglasnost općinskog vijeća lokalne zajednice na čijem području se koncesija dodjeljuje“ (član 2. dopuna člana 4. „Službene novine SBK/KSB“ broj: 6/13).

Iz ovih razloga je apsolutno neophodno poštivanje ovih procedura, odnosno obavljanje javne rasprave i izjašnjenja na Općinskom vijeću, kako bi lokalna zajednica zaustavila eventualno izdavanje onih koncesija koje bi bile štetne za grad. I to je Općina radila i u prethodnim godinama. Na adresu Općine Jajce u prethodnom periodu upućeno je više od deset zahtjeva za izdavanje prethodne saglasnosti za dodjelu koncesija i svaki put je provedena ista procedura s različitim ishodima. Iako je bilo više zahtjeva za izgradnju mini hidroelektrana, saglasnost nije dobila niti jedna, osim u slučaju investitora „ELGRAD“ d.o.o. Vinac koja nikad nije realizovana, jer ista nije obuhvaćena prostorno planskom dokumentacijom.

Naša obaveza je ispoštovati proceduru što činimo i u ovom slučaju, jer u protivnom bi o tome odlučivalo nadležno Ministarstvo i Vlada SBK/KSB. Kako se nalazimo u post izbornom periodu, kada još uvijek nisu dodijeljeni mandati općinskim vijećnicima i kada je neizvjestan datum konstituiranja Općinskog vijeća Jajce, obratio sam se pismenim putem Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB sa zahtjevom da se zaustavi dodjela koncesije za projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje MHE „Pijavice“ i MHE „Elektrobosna“ do konstituiranja Općinskog vijeća Jajce, kako bi se isto, nakon provedene javne rasprave, moglo izjasniti o ovim zahtjevima.

Raduje me činjenica da građani općine Jajce pokazuju interes i uključuju se u procese koji su važni za općinu, odnosno učestvuju u javnim raspravama na bilo koji način, te tako pomažu i lokalnoj vlasti, općinskom načelniku i Općinskom vijeću, u donošenju ispravnih odluka.”

(Edin Hozan)

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije