Komentari i analize

Dvije godine od pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića: Napadači iza rešetaka, nalogodavci još uvijek nepoznati

Prošle su pune dvije godine od pokušaja ubistva novinara portala Gerila i televizije BN Vladimira Kovačevića. Podsjećamo, napadači su 26. avgusta 2018. godine u večernjim satima sačekali Kovačevića ispred ulaza u njegovu zgradu u naselju Obilićevo, pretukli ga metalnim šipkama i zadali mu teške povrede glave. Kovačevića su pretukli dok se vraćao sa posla.

Nedugo poslije toga, polovinom septembra 2018. godine, policija je uhapsila jednog od napadača, boksera Marka Čolića. Drugi napadač, Nedeljko Dukić, predao se policiji u novembru 2019, nakon više od godinu dana bjekstva.

Marko Čolić- optužen za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića
Marko Čolić u sudnici

Marko Čolić je u martu ove godine pravosnažno osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na pet godina godina zatvora zbog pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića. U prvostpenom postupku Čolić je bio osuđen na četiri godine, ali mu je Vrhovni sud povećao kaznu. U junu ove godine na Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje i Nedeljku Dukiću, drugom osumnjičenom za napad na Kovačevića.

Inače, Dukić se danas nije pojavio na suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci, jer je bolestan. Predsjednik sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević objasnio je da je ljekar KPZ Banja Luka obavijestio sud da optuženi ima akutnu dijareju, prenosi Srpskainfo. “Suđenje ćemo odgoditi za sutra i nadamo se da će optuženi moći da mu prisustvuje”, izjavio je Dragosavljević.

Nedeljko Dukić, suženje za pokušaj ubistva
Nedeljko Dukić u sudnici

Iako je Čolić dobio pet godina, dok se Dukiću još uvijek sudi, najvjerovatnije se nikad neće saznati ko su bili nalogodavci ubistva Vladimira Kovačevića. S tim u vezi, obratili smo se Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka s pitanjem da li su istraživali pokušaj ubistva Kovačevića i, ako jesu, do kojih informacija su došli kada je riječ o nalogodavcima napada na njega. Do trenutka pisanja teksta nismo dobili odgovore iz tužilaštva.

Kovačević ističe da je činjenica da dvije godine nakon napada i dalje nisu poznata imena onih koji su naručili napad jer je “bez svake sumnje napad naručen”.

“U javnosti se do sada nezvanično pominjalo nekoliko imena koja bi mogla stajati iza napada, ja sam tužilaštvu prvog dana rekao na koga sumnjam a koliko znam ti ljudi nikada nisu ispitani. Ako jesu, ni javnost, ni ja to ne znamo. Bojim se da istraga neće ni smjeti ići u smjeru otkrivanja nalogodavaca jer su očigledno vrlo bliski ovdašnjoj vlasti. Poražavajuće je i da je novinarska zajednica tiha, bojim se i da sam bio ubijen da bi se pričalo dva mjeseca i zaboravilo kao i sve ostalo. Slučaj je otvoren dok god ne budu odgovarali nalogodavci, a to se neće desiti dok nam je pravosuđe rob politike”, naglašava Kovačević.

Predsjednik “Kluba novinara Banja Luka” Siniša Vukelić za Gerilu kaže da ovaj slučaj samo potvrđuje ambijent u kome rade i žive novinari u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Podsjeća da još uvijek nisu pronađeni ni izvršioci ni nalogodavci pokušaja ubistva nekadašnjeg direktora “Nezavisnih novina” Željka Kopanje, kao ni motiv napada, i da je tako do danas što se tiče sličnih napada. Nikad se ne sazna ko su nalogodavci.

Siniša Vukelić

“Nikad nije pokazana volja, sposobnost i želja da se otkriju oni koji ugrožavaju rad novinara i njihove živote. Političari uvijek u javnosti izražavaju deklarativnu podršku novinarima. Međutim, uvijek dodaju “ali, i vi svašta pišete”, čime doprinose stvaranju ambijenta u kome je prihvatljivo takvo ponašanje”, ističe Vukelić.

Što se tiče slučaja pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića, Vukelić kaže da su novinari vjerovali da će se taj slučaj u potpunosti riješiti, dodajući da je za pohvalu što su izvršioci otkriveni, ali su očekivali da budu otkriveni i nalogodavci, odnosno ko stoji iza svega toga.

“To je loša poruka za medijsku scenu, jer bez te informacije ne možemo smatrati da je taj posao dobro urađen od strane istražnih organa”, naglašava Vukelić.

Što se tiče atmosfere u društvu i odnosa političara prema novinarima, Vukelić smatra da će se nastaviti ista matrica kao i do sada.

“Svi koji argumentovano kritikuju označeni su kao plaćenici, doušnici, izdajnici. Niko ne ide na loptu, odmah se ide na igrača. Na argumente se odgovara sa “koje boje su oči”. Potpuno je neshvatljivo da ovdje nema diskusije. Svi moramo istrajati na tome da tražimo bolji status, poštovanje. Kolektivno je loš ambijent i moramo se boriti da se ispune obećanja predstavnika vladajućih političkih stranaka koja su dali kada je Kovačević napadnut. Rekli su da će ispuniti zahtjeve da se u Krivičnom zakonu predvide oštrije sankcije za napadače na novinare, da se napadi kvalifikuju kao krivično djelo ili da se napadi na novinare tretiraju mnogo većim zatvorskim kaznama, i da se ti slučajevi mnogo brže procesuiraju”, ističe Vukelić.

Što se izgleda za promjenu situacije tiče, navodi da je teško očekivati kraj takve atmosfere kao i da je prisutna “borba neprestana”, naglašavajući da se sloboda i prava osvajaju korak po korak.

“I kad se osvoje, moraju se braniti. Mi smo tek na početku i vjerovatno neće biti lako i brzo i preko noći. Ali bez podrške profesije i solidarnosti ne možemo očekivati da ćemo tek tako dobiti sva prava”, zaključuje na kraju Vukelić.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije