Komentari i analize

DVIJE PUMPE POD JEDNIM KROVOM: UIO i Agencija za prevenciju korupcije zajednički zataškavaju kriminal

Dovoljno ilustrativan podatak o radu Bavippa jeste da je knjigovođa inspektorima izjavio kako više ne vodi poslovne knjige jer se vlasnik bavi sumnjivim poslovima!? Vlasnik Bavippa Jerko Vican osoba je poznata iz crnih hronika.

Sadržaj priče je gotovo šablonski. Februara 2017. godine  djelatnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH obavljali su kontrolu prometovanja lož-ulja firme “Bavipp” iz Posušja vlasnika Jerke Vicana. Kontrola je pokazala niz sumnjivih radnji. Tako je utvrđeno da je samo prema firmi “Klik” iz Istočnog Sarajeva razduženo oko 300.000 litara lože ulja. Pokazaće se da je ta firma fiktivna te je tako izbjegnuto plaćanje poreza, odnosno akciza za putarinu. Sumnjivi su bili i ostali navodni kupci i sve je trebalo rezutirati krivičnim postupkom.

 

Inspektori su tada upozorili da je pumpu i opremu Bavippa na papiru preuzela firma “Strips”, u vlasništvu – supruge vlasnika “Bavippa”.  Kada točito gorivo, račun izdaje Strips. Na sceni su dvije pumpe pod jednim krovom.

Knjigovođa: Vlasnik se bavi sumnjivim poslovima

Kako Bavipp ima porezni dug veći od pola miliona maraka, nije teško zaključiti da je registracija nove firme samo prevencija za eventualnu prisilnu naplatu duga pljenidbom imovine. Prije toga je na istome mjestu, prema navodima iz zapisnika, poslovala firma “Prestiž” u vlasništvu brata Jerka Vicana, koja je izvršila prenos imovine na Bavipp. Ona je također i poreski dužnik, oko 250.000 maraka.

 izvor: UIO

Dovoljno ilustrativan podatak o radu Bavippa jeste da je knjigovođa inspektorima izjavio kako više ne vodi poslovne knjige jer se vlasnik bavi sumnjivim poslovima!? Vlasnik Bavippa Jerko Vican osoba je poznata iz crnih hronika. Hapsila ga je i policija Hrvatske još 2008. zbog sumnje u šverc cigaretama.

Polovinom 2015. godine bio je jedan od uhapšenih po nalogu Tužilaštva BiH zbog nelegalne trgovine duvanom, odnosno fiktivne prodaje nakon uvoza, čime je izbjegao plaćanje akciza. Uočavamo, slična metoda kao u navedenoj trgovini lož uljem. Procjena je da je ta grupa oštetila budžet za oko 18 miliona maraka. Među uhapšenima je bila i službenica Uprave za indirektno oporezivanje.. Od te 2015. godine osim saopštenja da je Vicanu i ostalim ukinut pritvor, od procesuiranja ili sankcionisanja nema ni traga.

 izvor: Sud BiH

Izvori Žurnala navode da Vican nije prestao sa “duvanskim putevima”, ali ni dobit od neoporezovanog lož ulja nije zanemariva. O svemu je upoznato Tužilaštvo, koje može baš kao i u slučaju firme Elipsa iz Posušja, da naknadno istraži poslovanje Bavippa.

No, ovoga puta taj i takav Vican je zaštićen od eventualnog hapšenja, uz svesrdnu pomoć HDZ-ovog direktora UIO Mire Džakule. On je pronašao jednostavno rješenje. Inspektora koji je obavljao kontrolu Bavippa iz Mostara premješta na rad u Tuzlu, a oni koji su nastavili kontrolu sve su “ispeglali”. Sud je naknadno presudio da je premještaj bio nezakonit, ali nakon toga Džakula istoga rapoređuje u Sarajevo.

Agencija za prevenciju borbe protiv korupcije

Navedeni inspektor UIO uporedo od Agencije za prevenciju korupcije BiH traži status prijavitelja korupcije. No, tu se još jednom pokazala besmislenost postojanja ove na papiru dobro zamišljene institucije, koja je takav status do sada dala samo za osam osoba!?

Direktor Hasim Šabotić ne prihvata zahtjev. Pitanje je da li ju je i pročitao jer je uglavnom zauzet potragom za svojom diplomom.  Možda je bolje reći da zahtjev ne prihvata Dragan Bašević, stručni savjetnik za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju. Prema izvorima Žurnala, Bašević slovi kao glavni Šabotićev savjetnik. Ovaj kadar načelnika Sokoca Milovana Cicka Bjelice (SDS) može sebi priuštiti i da fizički atakuje na kolegu ispred agencije, potom to prizna policiji, plati prekršajnu kaznu, a sve bez logične i disciplinske prijave.

 Dragan Bašević (lijevo) i Hasim Šabotić

Bašević se nada da bi mogao dobiti poziciju zamjenika direktora iz reda srpskog naroda. Izbor je blokirao HDZ, jer nije dopuštao imenovanje kadrova SDS-a. Bašević se nada da bi mentor Bjelica mogao (konačno) paktirati sa SNSD-om i potom njemu objezbjediti poziciju.

Sve to “igre i igrice” naravno ne pomažu inspektoru iz ove priče, koji nije želio skriti uočene nezakonitosti u poslovanju firme iz Posušja niti postupiti po nalogu njegovih zaštitnika iz uprave UIO.  On je odbio govoriti za Žurnal i sve navedeno potvrditi jer ne želi prekršiti pravila institucije. Miro Džakula uskoro odlazi sa pozicije direktora UIO.

Miro Džakula

Kako je mandat(e) odradio na zadovoljstvo Dragan Čovića, očekuje da preuzme rukovođenje Uredom za reviziju institucija BiH. Unatoč želji SDA da ona preuzme UIO te  pomogne ”svojim” biznismenima, Čović će se toga teško odreći. Razlozi su jasni iz ove priče o tri institucije, dvije sumnjive firme i jednog prijavitelja korupcije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije