Građanski aktivizam u susjedstvu Regija i svijet

Ekolozi podneli krivičnu prijavu protiv načelnika i gradonačelnika Pirota za slučaj MHE u Toplom Dolu

Zbog toga što su bez odobrenja Skupštine grada investitoru mini-hidroelektrane u Toplom Dolu omogućili pravo prolaza za nove trase podzemnih kablova i podzemnog cevovoda na Rakitskoj reci, kako smatraju u Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), i na taj način prekršili zakon, protiv načelnika Gradske uprave i gradonačelnika Pirota podneli su krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja.

Još 2017. godine Gradska uprava Pirota je sa preduzećem Gornjak kao investitorom male hidroelektrane “Topli Dol 1” u istoimenom selu na obroncima Stare planine, zaključila ugovor kojim mu je, uz naknadu zakupnine, omogućeno pravo prolaza za infrastrukturu koja je potrebna kako bi se zaplanirana mini-hidroelektrana stavila u pogon, a iz RERI-ja smatraju da je ugovor sačinjen suprotno Zakonu o javnoj svojini i Statutu grada Pirota.

Smatraju da ta odluka ne može predstavljati osnov za zaključenje spornog ugovora o zakupu, budući da se ni ne odnosi na postupak i način raspolaganja konkretnim nepokretnostima u javnoj svojini Grada.

Kako objašnjavaju, predmetnom Odlukom je uređen samo način određivanja i naplate nadoknade za postavljanje instalacija i to isključivo komunalnih instalacija, odnosno komunalne infrastrukture, a ne instalacija za mini-hidroelektrane.

RERI ukazuje da organi vlasti selektivno primenjuju zakone i zaobilaze poštovanje zakonskih procedura, čime nanose štetu kako prirodi, tako i građanima Republike Srbije.

Krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja podnete su protiv načelnika Gradske uprave Dragana Stankovića i gradonačelnika Pirota Vladana Vasića.

Podsetimo, svakodnevne straže u ovom staroplaninskom selu koje bi sprečile početak radova na izgradnji mini-hidroelektrane počele su početkom septembra 2019. godine, a problem sa investitorom kulmibirao je mesec dana kasnije.

Investitor MHE u ovom selu, Dragan Josić, rekao da odustaje od gradnje, te da neće kročiti u Pirot i da će od države tražiti nadoknadu štete.

On se neosnovano poziva na Odluku o načinu određivanja nadoknade za postavljanje instalacija na zemljištu u javnoj svojini opštine Pirot i površinama javne namene na teritoriji opštine Pirot kod izgradnje linijskih infrastrukturnih objekata. Naime, pre zaključenja ugovora kojima se raspolaže nepokretnostima u javnoj svojini Grada, neophodno je da Skupština grada donese odluku o raspolaganju konkretnim nepokretnostima, koja zapravo predstavlja osnov za zaključenje svakog ugovora o raspolaganju – saopštavaju iz RERI-ja.

Dakle, evidentno je da su organi vlasti zaobišli poštovanje zakonske procedure, te da su protivzakonito raspolagali javnom svojinom grada Pirota, uz zloupotrebu službenog položaja bez prethodno donete odgovarajuće odluke Skupštine grada Pirota – saopštavaju iz ove organizacije
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije