Vijesti

Ekstremni desničari organizirali više od 90 antikorona protesta

Prema spoznajama njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, do sada je preko 90 protesta protiv korona-mjera savezne vlade održano pod utjecajem ekstremno desnih krugova, javlja njemačka novinska agencija dpa.

“Među desecima hiljada demonstranata koji su proteklog vikenda protestirali u Berlinu u oči su upadali tzv. građani Reicha, a prepoznatljive su bile i manje grupe neonacista i ekstremne desnice”, stoji u odgovoru Ureda za zaštitu ustavnog poretka na upit zastupničkog kluba stranke Ljevice u Bundestagu, a u koji je dpa imao uvid.

Regionalno težište protesta, koji su održani u organizaciji osoba koje pripadaju krajnje desnom političkom spektru, bila je savezna pokrajina Saska-Anhalt. Ovdje je održano preko 30 posto svih protesta između 25. aprila i 10. augusta koje su organizirali desničari, proizlazi iz izvješća ureda za zaštitu ustavnog poretka tj. unutarnje tajne službe Njemačke.

“I veće proteste održane u julu u Düsseldorfu i Essenu su organizirale osobe aktivne u desničarskim krugovima”, stoji u izvješću.

Pritom se najčešće radi o tzv. građanima Reicha koji ne priznaju SR Njemačku u današnjim granicama ni njezine institucije.

Na protestima protiv mjera savezne vlade, na kojima se poziva na rušenje kabineta Angele Merkel i traži uhićenja članova vlade, aktivni su i predstavnici desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) koja je od posljednjih izbora zastupljena u Bundestagu.

Uoči posljednjih protesta u Berlinu, prilikom kojih je došlo do nereda kada je skupina ekstremnih desničara pokušala ući u zgradu Reichstaga, Ured za zaštitu ustavnog poretka je zabilježio pojačane aktivnosti desnih grupacija na internetu koje su aktivno pozivale na sudjelovanje na antikorona protestima.

Ured za zaštitu ustavnog poretka je najavio da će i dalje “vrlo pozorno pratiti trend porasta utjecaja ekstremno desnih skupina protiv državnih mjera u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa”.

Parlamentarna stranka Ljevica upozorava na trend koji vodi desničarskom ideološkom preuzimanju protesta protiv antikorona mjera te kritizira vladu zbog “ignoriranja ovog opasnog trenda”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije