Vijesti

Eric Larson: Građani treba da vjeruju u moć koju imaju, kroz izbore, građanske akcije, te, društvenu izolaciju korumpiranih elita

Na obilježavanju Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama u BiH, u organizaciji revizorsko-konsultantske kompanije Deloitte BiH, juče je učešće uzeo i  Eric Larson, viši savjetnik za borbu protiv korupcije “Antikorupcionog tima Kantona Sarajevo”, odnosno, Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Larson, koji je dio paketa pomoći koju američka ambasada pruža BiH u borbi protiv korupcije, govoreći na temu “Integrirane istrage i pristup „cijelog društva“ u borbi protiv prevara i korupcije”, osvrnuo se na Konvenciju Ujedinjenih naroda protiv korupcije:

“Konvencija se sastoji od prevencije, kriminalizacije, međunarodne saradnje i oporavka imovine.”

Naglasio je da je, u borbi protiv korupcije, potreban integrisan pristup cijelog društva, te da ne treba čekati krivični slučaj da bi se nešto preduzelo.

Vi ste previše fokusirani na krivični progon. To je samo dio bitke. Treba odmah djelovati. Upotrijebite administrativne mjere, agencije za ljudske resurse, za nabavku i porezne agencije. Otpustite ili administrativno kaznite korumpirane službenike, djelujte transparentno i otkazujte nepravilne ugovore. Neke stvari odmah treba presjeći.”, objašnjava Larson.

Kao primjer dobrog modela naveo je Antikorupcijski ured Kantona Sarajevo, koji ima popis imovine kantonalnih javnih službenika i njihovih porodica, koji građani mogu pogledati online.

S druge strane, podsjeća da je Strategija za borbu protiv korupcije na državnom nivou istekla i da je potrebno donijeti novu.

“Svako vladino ministarstvo ili agencija na svim nivoima vlasti mora imati plan”, rezolutan je Larson. Koji je posebno istakao važnost uloge građana u borbi protiv korupcije i pozvao ih da prijavljuju korupciju:

“Za tango je potrebno dvoje, prijavite korupciju, imate moć, promjene će doći kroz izbore, građanske akcije te društvenu izolaciju korumpiranih elita. Nisu nedodirljivi, nisu kraljevi, vi kao društvo treba da ih odbacite”.

Naveo je da se najčešće vrste prevara i korupcije u BiH odnose na izbore, odnosno preusmjeravanje novca na finansiranje stranačkih kampanja, na ilegalnu privatizaciju i lažne ugovore o savjetovanju.

“Građani treba da vjeruju u svoju moć koju imaju kroz izbore, građanske akcije te društvenu izolaciju korumpiranih elita”, zaključio je Larson.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije