Građanski aktivizam

Federacija BiH ukida podsticaje za mini hidroelektrane

Pobjeda eko-aktivista u BiH. Ali još su brojne bitke, sa pohlepnim i korumpiranim štetočinama, pred njima. (Antikorupcija)

Vlada Federacije BiH od 1. januara 2021. neće produžavati podsticaje za mini hidroelektrane, a sredstva predviđena za to preusmjeriće na podršku drugim obnovljivim izvorima energije.

Odluka o tome je doneta nakon sastanka premijera FBiH Fadila Novalića sa ministarkom za životnu sredinu i turizam Editom Ðapo, ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, prenosi portal Indikator.

Na sastanku se razgovaralo o kratkoročnim mjerama i aktivnostima koje će se što prije preduzeti, a na osnovu ranijeg zaključka Parlamenta FBiH o potpunoj zabrani izgradnje mini hidroelektrana, kao i na osnovu zahtjeva predstavnika NVO-a iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Učesnici sastanka upoznati su i s analizom koja, između ostalog, ukazuje da u ovoj godini nije izdata ni jedna energetska dozvola sa federalnog nivoa za izgradnju mini hidroelektrana.

“U prethodne tri godine izdavana je godišnje po jedna dozvola za ove svrhe, dok je u 2014. i 2015. godini izdato po 11 ovakvih dozvola“, navedeno je u saopštenju.

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije