Vijesti

Federalna služba bezbjednosti Rusije istražuje korupciju u vezi sa E-RAOP

Federalna služba bezbjednosti (FSB) Ruske Federacije istražuje iznošenje novca iz Rusije, privredni kriminal i korupciju u vezi sa ruskim investicijama u BiH, odnosno kupovinom fabrike „Energoinvest – Rasklopna oprema“ (E-RAOP).

Nakon što je prije više od mjesec dana ruski državljanin Dmitri Kuznecov za CAPITAL objelodanio na koji način je kupljen E-RAOP i kako su iz te fabrike „izvučeni“ milioni, sada pojašnjava da istragu o svemu tome vodi Federalna služba bezbjednosti (FSB) Ruske Federacije.

„Ovdje se vodi istraga već pola godine, službe prate iznošenje novca iz Rusije i unošenje u Rusiju. I upravo je to ono na šta su oni fokusirani. Prepiska koju imam pokazuje ko je u šta bio uključen, vidi se da je još prije kupovine fabrike E-RAOP sve organizovano, odnosno natjerani su direktori javnih preduzeća u Republici Srpskoj da mimo svih zakonskih procedura daju nama tendere“, tvrdi Kuznecov.

Uskoro opširnije na portalu CAPITAL o prepisci ruskih investitora sa ljudima iz RS prije kupovine fabrike, o događaju u Vrnjačkoj Banji, za koji je Kuznecov u prošlom intervjuu rekao da se„svi boje“ ako bude objelodanjen, o „poklonima“, istrazi, tenderima…

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je prije više od mjesec dana intervju s ruskim državljaninom Dmitrijem Kuznecovim u kojem on tvrdi da je rasprodajom i na druge načine iz preduzeća E-RAOP „izvučeno“ više od 280 miliona KM koje su između sebe podijelili ljudi u Republici Srpskoj i ruski investitori.

Kuznecov je ispričao šta se sve dešavalo kada je njemu i drugim ruskim investitorima, Valeriju Arapovu i Sergeju Areškinu, prodat E-RAOP 2013. godine. Kuznecov je tvrdio da su Rusi prilikom dogovaranja kupovine fabrike E-RAOP donijeli milione maraka keša i da je o tome otvorena istraga  u Rusiji. Objavili smo i da Kuznecov tvrdi da mu je Milan Keserović, zet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, prijetio „uklanjanjem“, što je Keserović negirao.

Pogledajte u nastavku prvi intervju za CAPITAL, a uskoro objavljujemo i detalje drugog razgovora s Kuznecovim.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije