Za Doljanku - Inicijativa protiv izgradnje i puštanja u rad MHE Zlate, u općini Jablanica

FERK ODOBRIO STATUS UMJEŠAČA UDRUŽENJU „ZA DOLJANKU”

Dobijanje statusa umješača rezultat je aktivnosti Udruženja građana „Za Doljanku“ koje je obavijestilo FERK o nizu prekršenih zakona i procedura prilikom izdavanja dozvole za MHE na rijeci Doljanki, te pozvalo FERK da reaguje na ukazane nepravilnosti i kršenja zakona - stoji u današnjem saopštenju udruženja građana "Za Doljanku".

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) odobrila je danas Udruženju građana „Za Doljanku“ iz Jablanice status umješača u postupku izdavanja dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva „EKO-VAT” d.o.o. iz Jablanice.

Sticanjem statusa umješača, udruženje građana „Za Doljanku“  ovom odlukom FERKA ostvarilo je pravo da nastupa kao umješač na raspravi koja će biti organizovana u postupku pribavljanja dozvole za rad za MHE Zlata.

Status umješača rezultat je aktivnosti Udruženja građana „Za Doljanku“ koje je obavijestilo FERK o nizu prekršenih zakona i procedura prilikom izdavanja dozvole za MHE na rijeci Doljanki, te pozvalo FERK da reaguje na ukazane nepravilnosti i kršenja zakona.

„Drago nam je da smo pravno dobili još jednu potvrdu ispravnosti naše borbe. Na vrijeme smo FERK obavijestili o svim propustima i povredama procedura i pozvali ih da ne izdaju dozvolu za rad MHE Zlata. Ovo je samo nastavak naše borbe – a jednako dobro ćemo se pripremiti za raspravu koja će biti održana.kazala je Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja.

Napominjemo da su u cijelom procesu prekršene brojne procedure i zakoni od strane institucija na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou. Najprije, prekršeni su Zakon o zaštiti okoliša FBiH, Zakon o vodama FBiH, Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Statut Opštine Jablanica i Statut MZ Jablanica II – kojima je zagarantovano pravo i obaveza da građani putem zbora građana budu konsultovani i odlučuju o pitanjima koja se odnose na područje mjesne zajednice i na zaštitu okoliša. Također, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je u toku sudski postupak preispitivanja valjanosti okolinske dozvole koju je izdalo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, a u međuvremenu je isteklo i Rješenje navedenog Ministarstva kojim se odobrava Studija uticaja na okoliš.

Ovim putem ohrabrujemo građane da prate našu borbu, a zvanične institucije pozivamo da preuzmu odgovornost i reaguju na ukazane činjenice da je napravljen cijeli niz propusta u izdavanju dokumentacije kao i da nam je na samom početku oduzeto građansko pravo propisano svim međunarodnim propisima i državnim zakonima, pravo na odlučivanje i pravo na zaštitu prirode.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije