Komentari i analize

FinCEN dosijei: Novinari KRIK-a istraživali transakcije Mineca

Mračne tajne bankarskog sektora postale su javne putem FinCEN dosijea – otkrivanjem detalja iz povjerljivih dokumenata o sumnjivim transakcijama novca koje su banke prijavljivale odjelu američkog Ministarstva finasija. Više od dvije hiljade dokumenata dospjelo je do novinara putem BuzzFeed News portala, te Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara. Čak dva bilona dolara novčanih transakcija, tokom 18 godina, banke su prijavile kao sumnjive.

U središtu FinCEN files našle su se neke od najvećih svjetskih banaka. Mnoge su nastavile sa sumnjivim transakcijama iako su ranije kažnjavane zbog pranja novca i pružanja usluga kontroverznim biznismenima, korumpiranim političarima i kriminalacima širom svijeta. Velike banke, poput Deutsche Bank, ‘brane’ se činjenicom da su se eventualne pronevjere desile davno nakon čega su pooštrene mjere u sektorima za suzbijanje pranja novca, a iz JP Morgan navode da je zakonski zabranjeno raspravljati o klijentima ili transakcijama.

“Pranje novca je veliki prioritet za Evropsku komisiju. Vidjeli smo istragu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara i BuzzFeed Newsa o pranju novca u globalnom bankarskom sistemu. Kompleksno pitanje praćenja prljavog novca nije novo. Komisija to pomno prati i provodili smo vlastite istrage o tome. Unutar Evropske unije smo dodatno pooštrili pravila protiv pranja novca. Radimo i na jačanju supervizije i provođenja trenutnih mjera. Jačanje pravila je globalni izazov i veže se uz efektivno primjenjivanje pravila protiv pranja novca globalno”, kaže Daniel Ferrie, portparol Evropske komisije za finansijske usluge i bankarstvo.

Više od 400 novinara u 88 zemalja mjesecima su analizirali povjerljive dokumente koji se odnose na period od 1999. do 2017. godine.

“To je praktično novac koji je ukraden od ljudi i onda poslan van zemlje da bi bio opran i vraćen nazad ili korišten u drugim zemljama. To je važno u ovom projektu – što sada znamo kako su banke u brojnim slučajevima znale da su pomagale tokove prljavog novca i nisu uradile ništa po tom pitanju. Banke su ili zatvarale oči ili su bile nesposobne da prepoznaju ono što su radile, a neke su vjerovatno i prevarene”, tvrdi James Wright, istraživački urednik OCCRP.

U FinCEN dosijeima zabilježeno je i više spornih transakcija koje vode do Srbije i Hrvatske. Nakon priče o sumnjivim uplatama na račun fabrike čarapa u Srbiji, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, kao dio ovog projekta, donosi i nova istraživanja. Riječ je o rudarskom konglomeratu “Mineco” sa sjedištem u Londonu, odnosno kancelarijama u Švajcarskoj i Rusiji, sada u vlasništvu biznismena Siniše Bogićevića porijeklom iz Srbije. Određene transakcije “Mineca” istraživale su dvije velike banke.

“Prva banka je istražila njene sumnjive transakcije u ukupnom iznosu od 15 miliona dolara, a druga banka je posmatrala šest transakcija koje je firma “Mineco” poslala rudniku Trepča sa Kosova u iznosu od 5,6 miliona dolara”, navodi Jelena Vasić, novinarka KRIK-a.

Novinarima KRIK-a iz “Mineca” su odgovorili da ih nikada nisu kontaktirale banke koje su ih prijavljivale, te da nisu imali saznanja o navodima u potencijalno sumnjive transakcije. Zanimljivo je da u sastavu “Mineca” posluju i rudnici iz Bosne i Hercegovine, poput rudnika Gorss, odnosno nekadašnjeg SASE Srebrenica i rudnika metala u Olovu. Za sada nisu zabilježene sumnje u potencijalne malverzacije povezane sa BiH.

“Ono što je bilo posebno zanimljivo je što je firma “Mineco” koristila jednu tanzanijsku banku, tj. njeno kiparsko odjeljenje. Banku je američki Trezor označio kao veoma kontroverznu i iznio sumnje da je njen klijenti koriste za pranje novca, za organizovani kriminal i finansijske prevare. Upravo je preko te tanzanijske banke “Mineco” poslao novac rudniku Trepča sa Kosova”, dodaje Vasić.

O spornim poslovima kompanije “Mineco” 2015. godine seriozno je pisao i bh. portal eTrafika vezano za ugovor o koncesiji u Republici Srpskoj za izgradnju i korištenje male hidroelektrane „Medoš” na Drinjači.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije