Vijesti

Francuska policija suzavcem rastjerala “žute prsluke” s pariških trgova

Francuske vlasti u subotu su u Parizu razmjestile jake policijske snage i upotrijebile suzavac pošto su se na ulice glavnoga francuskog grada vratili pripadnici pokreta "žutih prsluka".

Nekoliko stotina demonstranata, čiji su prosvjedi prethodno odobreni, okupilo se na dvama pariškim trgovima.

Prosvjed jedne skupine prošao je bez incidenata, no drugi je prekinut nakon što je policija upotrijebila suzavac da bi rastjerala prosvjednike koji su se izdvojili iz ranije zacrtane rute kretanja. Neki među njima podmetali su vatru u kante za otpad i pod automobile.

Vlasti su zabranile prosvjede u samome središtu grada, pa tako i na Elizejskim poljanama, poprištu pobune “žutih prisluka” na vrhuncu njihovih prosvjeda prije gotovo dvije godine. Na ulice francuskih gradova tada su izišle stotine tisuća pripadnika “žutih prsluka”, gnjevnih zbog uvođenja poreza na gorivo te načina upravljanja državom predsjednika Emmanuela Macrona.

Danas je u Parizu policija do 13 sati privela 154 osobe.

Ponovna mobilizacija “žutih prsluka” uslijedila je u trenutku dok se Francuska bori s velikim brojem novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U četvrtak je u Francuskoj zabilježen rekordno visok broj novozaraženih, gotovo 10.000, a i broj pacijenata koji se zbog posljedica zaraze koronavirusom liječe u bolnicama ovaj je mjesec u stalnom porastu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije