Regija i svijet

Francuska: Sindikati najavili nove proteste 31. januara

Štrajk u Parizu zbog penzionih reformi, 5. decembar 2019. (Foto: Ian Langsdon, RSE)
Francuski sindikati najavili su nove štrajkove širom zemlje i proteste 31. januara protiv planova predsednika Emanuela Makrona da poveća starosnu granicu za penzionisanje.

Osam vodećih sindikata održalo je sastanak u četvrtak nakon prvog dana masovnih protesta protiv plana i izdalo saopštenja u kojima se obećava da će nastaviti sa svojom akcijom kako bi pokušali da nateraju vladu da odstupi.

Vlada kaže da je plan neophodan da bi penzioni sistem ostao finansijski održiv, ali sindikati kažu da ugrožava prava radnika koji se teško izbore.

Stotine hiljada ljudi protestovale su u četvrtak u Parizu i drugim francuskim gradovima, paralelno sa štrajkovima širom zemlje, zbog najavljenog povećanja starosne granice za odlazak u penziju, a Makron je izjavio da uprkos tome neće odustati od penzione reforme.

Više od 200 protestnih skupova održano je u četvrtak širom Francuske, uključujući masovne demonstracije u Parizu, uz učešće svih velikih sindikata u Francuskoj.

Štrajkovi su izazvali velike poremećaje u saobraćaju i radu škola i javnih službi širom Francuske.

Tokom konferencije za novinare na francusko-španskom samitu u Barseloni, Makron je rekao da je sprovođenje reforme neophodno za spasavanje penzionog sistema.

“Radićemo to sa poštovanjem, u duhu dijaloga, ali i odlučnosti i odgovornosti”, naveo je Makron.

Dok je Makron govorio u Španiji, policija je u Parizu intervenisala protiv nekih demonstranata koji su bacali predmete na pretežno mirnom protestu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije