Regija i svijet

Francuska: Sindikati prijete zatvaranjem rafinerija, obustavom isporuke nafte u znak protesta protiv penzijske reforme

Učesnici protesta u organizaciji francuskog ljevičarskog sindikata CGT marširaju tokom protesta u Parizu, Francuska, 27. oktobra 2022. (Foto: Thibault Camus, AP)
Predstavnici radnika protive se vladinom prijedlogu podizanja zakonske starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine, na 64, i bržem povećanju minimalnog broja godina doprinosa potrebnih za primanje pune penzije.

Sindikati koji predstavljaju francuske naftne radnike pozvali su u četvrtak (12.01.2023.) na štrajk protiv penzionih reformi predsjednika Emmanuela Macrona, prijeteći ponavljanjem zatvaranja rafinerija i skladišta koje je izazvalo haos za vozače prošle godine.

Protesti planirani za 19. i 26. januar i 6. februar uključivalo bi “zatvaranje rafinerijskih instalacija ako bude potrebno”, rekao je Eric Sellini, nacionalni koordinator CGT sindikalne federacije u energetskom gigantu TotalEnergies.

Štrajkovi će značiti “smanjenje proizvodnje” i “zaustavljanje isporuka”, rekao je on za AFP.

Protesti 19. januara poklopit će se s nacionalnim danom štrajkova i demonstracija, koje podržavaju sve glavne francuske sindikalne federacije, protiv Macronovih penzionih planova.

Predstavnici radnika protive se vladinom prijedlogu podizanja zakonske starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine, na 64, i bržem povećanju minimalnog broja godina doprinosa potrebnih za primanje pune penzije.

Nakon 24-časovnog štrajka naftnih radnika 19. januara moglo bi uslijediti 48 sati od 26. januara i 72 sata od 6. februara.

Višesedmični štrajkovi u rafinerijama i depoima u jesen izazvali su veliku nestašicu goriva za vozače, sa ogromnim redovima koji su se stvarali na mnogim benzinskim stanicama.

Saopštenje naftnih radnika uslijedilo je nakon poziva u srijedu na napuštanje sektora transporta, što je otežalo aktivnosti tokom posljednje Macronove ponude za penzijsku reformu 2019-2020.

Ministri su nastojali da umanje rizik od štrajkova i demonstracija, koji su primorali tadašnjeg predsjednika Jacquesa Chiraca da odustane od penzione reforme iz 1995. godine.

“Ovaj štrajk se može dogoditi bez ometanja zemlje”, rekao je ministar javnih službi Stanislas Guerini za televizijsku kuću Cnews u četvrtak.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije