Građanski aktivizam

Geološka istraživanja na Ozrenu zvanično obustavljena – dileme ostale

Razloga za zabrinutost ekološkim aktivistima i građanima koji ih podržavaju daju i odredbe novog Zakona o izmjenama i dopuna zakona o geološkim istraživanjima RS, po kojim za dozvolu istraživanja nije potrebna i ključna saglasnost lokalne zajednice, što su u dostavljenim sugestijama i prijedlozima na nacrt ovog zakona tražili mještani, ekolozi i vlasti ove ozrenske opštine.

Rješenjem Ministarstva energetike i rudarstva RS, geološka istraživanja olova, cinka, nikla, bakra i prateće asocijacije metala na planini Ozren u opštini Petrovo su i zvanično obustavljena. Sa obrazloženjem da podaci dati u izjavi iz privrednog društva “Medeni Brijeg” iz Bijeljine da je riješilo imovinske odnose sa vlasnicima parcela nisu istiniti.

Na osnovu te izjave je bijeljinsko preduzeće dobilo odobrenje, od ministarstva, za istraživanje bazičnih i plemenitih metala. Ali kako nije imalo pisane dokaze da su vlasnici parcela potpisali bilo kakav sporazum o njihovom korištenju, Ministarstvo je donijelo novo rješenje.

Formalno, Dušan Tešić, Milenko Rakanović i Dejan Raković iz Sočkovca su kod Ministarstva pokrenulo upravni postupak i ministar Petar Đokić je donio i potpisao novi akt, iako su u NS RS njegove izjave bile u drugačijem tonu.

„Ministarstvo ne može oduzeti pravo nekome ko je dozvolu dobio prema postupku koji smo proveli prema zakonu i pravilniku. Samo koncensionar može prekinuti istraživanja. Rješenje za odobravanje detaljnih geoloških istraživanje se može ukinuti kada se za to steknu zakonski uslovi, a Republički inspektorat putem nadležne inspekcije vrši kontrolu primjene zakona i propisa donesenih na osnovu Zakona – rekao je krajem prošle godine Đokić, odgovarajući na pitanje poslanika na ovu aktuelnu temu u RS. Tvrdeći da je za to dobijeno i pozitivno mišljenje i opštine Petrovo.

Međutim, opština Petrovo je potom javno povukla svoju saglasnost, a zatim su u dva navrata nezadovoljni mještani Sočkovca i drugih naselja u opštini Petrovo održali i protestne skupove na kojima su se odlučno usprotivili namjeri preduzeća „Medeni Brijeg“ da nastavi geološka istraživanja u tri mjesne zajednice opštine Petrovo, kao i proširenju istraživanja u ozrenskoj opštini. Od ministarstva su zahtjevati da povuče dato odobrenje i time poništi licencu za istraživanja.

To je očigledno urodilo plodom, ali je vjerovatno iz političkih razloga ministarstvo pronašlo drugi način da formalno povuče datu saglasnost i da se time obustave daljna geološka istraživanja na ovoj planini.

„Ovim rješenjem smo dobili potvrdu da naša borba nije bila uzaludna, ali je ovo samo prva faza odbrane šireg područja planine Ozren. Slijedeća je stavljanje našeg životnog prostora pod zaštitu odnosno proglašenje „Parka prirode“ na Ozrenu koji bi se prostirao kako na području Opštine Petrovo tako i na području Grada Doboja čime bi se stvorili preduslovi za opstanak stanovništva Ozrena na ognjištima uz razvoj koji je usklađen sa zdravom životnom sredinom što i jeste osnovni cilj djelovanja našeg udruženja“ – reakcije su iz Udruženja „Ozrenski studenac“, čijim predstavnicima je na sastanku ministar Đokić prošle sedmice i najavio da će ministarstvo povući datu saglasnost.

I u drugom ekološkom udruženju iz Petrova, „Čuvari Ozrena“, koji su poveli organizovanu kampanju protiv geoloških istraživanja na Ozrenu, su oprezni i smatraju da ne mogu biti spokojni kada je ova problematika u pitanju. Posebno zbog informacija da se kompanija “Lykos Balkan Metals”, vlasnik i osnivač “Medenog Brijega”, neće tako lako pomiriti sa porazom, kada je istraživanje na Ozrenu u pitanju. Iako ih u RS još vrše u Mrkonjić Gradu, Jezeru, Šipovu i Čajniču, gdje ne nailaze na probleme sa lokalnim stanovništvom..

Nezvanične informacije koje su prisutne na Ozrenu su da će „Lykos“ osnovati novu firmu za 1 KM, kao i u slučaju „Medenog Brijega“, te da će, navodno, podnijeti zahtjev za geološka istraživanja u dijelu Ozrena koji pripada Gradu Doboj. Očigledno znajući poznatu servilnost dobojskih vlasti i raniju namjeru da daju saglasnost za geološka istraživanja „Medenom Brijegu“.

Razloga za zabrinutost ekološkim aktivistima i građanima koji ih podržavaju daju i odredbe novog Zakona o izmjenama i dopuna zakona o geološkim istraživanjima RS, koji je uvršen na sjednicu NS RS zakazane za 31.maj. Do te 12. tačke poslanici, zbog prioritetnog razmatranja rebalansa budžeta RS, nisu još „dobacili“, a nastavak je zakazan za 21. jun. Po tim odredbama za dozvolu istraživanja nije potrebna i ključna saglasnost lokalne zajednice, što su u dostavljenim sugestijama i prijedlozima na nacrt ovog zakona tražili mještani, ekolozi i vlasti ove ozrenske opštine.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije