Građanski aktivizam

Glas tišine: Roditelji djece s posebnim potrebama najavili protest na Trgu Krajine

Udruženje roditelja djece s posebnim potrebama „Glas tišine" u četvrtak, 29. februara, organizovaće proteste na Trgu Krajine u simbolično vrijeme pet do dvanaest.

Iz udruženja su kazali da je razlog njihovog protesta nezadovoljstvo Zakonom o dječijoj zaštiti, te da će tražiti izmjenu i dopunu istoga.

Predsjednica udruženja “Glas tišine” Valentina Stojićkazala je da, pored njihovog udruženja, u organizaciji protesta sudjeluje i majka djeteta ometenog u razvoju, Snežana Sember Gavrilović iz Gradiške.

“Veliku podršku roditeljima pružili su i Dragoslav Šinik, predsjednik MNRL Gradiška, Vojin Nišević predsjednik Udruzenja Plavi balon iz Prijedora, kao i Udruženje Rastimo zajedno iz Kozarske Dubice”, istakla je Valentina.

Ona je dodala da će roditelji djece sa smetnjama mirnim okupljanjem iskazati svoje nezadovoljstvo na centralnom banjalučkom trgu ispred robne kuća Boska.

“Jedan od glavnih zahtjeva roditelja je da svaki roditelj čija djeca imaju sto odsto tjelesno oštećenje ostvaruju pravo na status roditelj njegovatelj, iako su im djeca korisnici dnevnih centar  ili  su uključena u obrazovni sistem. Vrijeme koja djeca provode u školi ne treba da se ubraja u dnevno zbrinjavanje, jer je škola Ustavno pravo i zakonska obaveza. Djeca sa smetnjama u razvoju koja imaju sto odsto tjelesnu oštecenost su potpuno zavisna od pomoći i njege drugog lica”, naglasila je predsjednica udruženja Glas tišine.

Ona je navela sljedeće zahtjeve nezadovoljnih roditelja djece ometene u razvoju.

“Naši zahtjevi su, kao što smo već spomenuli, da svi roditelji čija djeca imaju sto odto tjelesno oštećenje ostvaruju pravo na roditelj njegovatelj, te da roditeljima budu uplaćeni doprinosi. Sadašnja naknada roditelj njegovatelj veže se za dobnu granicu do trideset godina života. Zakonskim rješenjem treba izbrisati dobnu granicu, tako da pravo na status bude trajno, dok god je dijete živo. Jedan od zahtjeva je i da roditelji mogu ostvariti pravo status roditelj njegovatelj nakon navršenih šezdeset i pet godina, ako ispunjavaju zakonske uslove. Zahtijevamo i da se samohranim roditeljima dodijeli status, bez obzira na procenat ostećenosti kod njihove djece, te da roditelji nakon smrti djeteta primaju šest mjeseci naknadu roditelj njegovatelj”, navela je Valentina i dodala da je neophodno mijenjati Zakon o dječijoj zaštiti u dijelu koji se odnosi na naknadu roditeljima njegovateljma.

“Zakon bi trebalo da se promijeni na način da naknadu primaju roditelji sve djece koji imaju sto odsto oštećenje ili oboljenje, a da to pravo ostvaruju i kad djeca borave do četiri sata u nekoj od ustanova socijalne zaštite, te da se vrijeme provedeno u školi ne ubraja u dnevno zbrinjavanje jer je škola Ustavno pravo i zakonska obaveza”, bila je jasna Valentina Stojić.

Napominjemo da udruženje “Glas tišine” djeluje u Banjaluci od jula 2023. godine, a osnovali su ga roditelji čija djeca imaju smetnje u razvoju. Jedna od osnivateljica ovoga udruženja je Valentina Stojić, koja je i predsjednica udruženja, a odluka da osnuje jedno ovakvo udruženje proistekla je iz ličnog nezadovoljstva nje kao majke djeteta sa smetnjama u razvoju.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije