U fokusu

Godinu dana bez tužilačke odluke o prijavi protiv banjalučkih policajaca

Okružno tužilaštvo u Banjaluci godinu dana od podnošenja prijava za protivpravno lišenje slobode protiv devet policajaca nije donijelo tužilačku odluku, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Dok u Tužilaštvu kažu da je istraga u završnoj fazi i da uskoro očekuju donošenje odluke, aktivisti ukazuju na nedostatak informacija koje dobijaju od ove institucije i kako su i ranije dobijali sličan odgovor ali odluka nije donesena.

Prijave protiv policajaca su podnijeli banjalučki aktivisti zbog, kako je navedeno u prijavi u koju je BIRN BiH imao uvid, protivpravnog lišenja slobode 30. decembra 2018. godine.

Član neformalne grupe “Pravda za Davida” Ozren Perduv kaže kako su prije četiri mjeseca iz Tužilaštva dobili odgovor da će odluka biti uskoro donesena, ali da nikada poslije nisu obaviješteni o donošenju bilo kakve odluke.

“Svjestan sam da je ovo i te kako ozbiljan predmet jer treba imati petlju i hrabrost da se podigne optužnica protiv devet policajaca. Ljudi koji su tražili istinu i pravdu, proganjani su kao zvijeri i lišavani slobode. Meni su došli u pola dva ujutro na kućni prag, probudili ukućane i lišili me slobode. Na teret nam je stavljeno da smo uzvikivali ‘Pravda!’ i time remetili javni red i mir”, kaže Perduv za BIRN BiH.

Pretposljednjeg dana 2018. godine u Banjaluci su se okupili građani predvođeni ocem ubijenog Davida Dragičevića, Davorom. Nakon protestne šetnje ulicama Banjaluke, policija je prekinula okupljanje i uhapsila određen broj građana, uglavnom aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida”. To je bilo posljednje veliko okupljanje građana koji su u Banjaluci tražili rješavanje slučaja “David Dragičević”.

Osmog januara prošle godine, Perduv je banjalučkom Okružnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv devet banjalučkih policajaca zbog, kako je naveo u prijavi, nelegalnog lišavanja slobode njega i još sedam lica 30. decembra 2018. godine.

Perduv se prisjeća da je, nakon privođenja, cijelu noć zadržan u pritvoru i da je pušten na slobodu tek sljedeći dan. Tvrdi i da poslije podnošenja krivične prijave nije dobio nikakvu povratnu informaciju iz Okružnog tužilaštva.

“Kada smo se obraćali Tužilaštvu sa zahtjevom za pristup informacijama, odgovor nismo dobili. Zbog toga smo se žalili ombudsmanu za ljudska prava i, tek nakon što je ombudsman prozvao Tužilaštvo, dobili smo odgovor od tadašnjeg glavnog tužioca Želimira Lepira”, kaže Perduv i dodaje kako se u odgovoru navodi “da su rađene provjere navoda, da treba izvršiti još kratku istražnu radnju i da će u dogledno vrijeme tužilac donijeti tužilačku odluku”.

Iz banjalučke Policijske uprave (PU) i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nisu odgovorili na zahtjev BIRN-a BiH za komentar krivične prijave protiv policajaca. Iz Policijske uprave Banjaluka i MUP-a RS-a i ranije su odbijali da komentarišu sve u vezi sa prijavama protiv policajaca, ali i odustajanjem od prekršajnog gonjenja aktivista.

Iz Okružnog tužilaštva Banjaluka kratko su odgovorili da i dalje rade na predmetu.

“Obavještavamo vas da se pomenuti predmet nalazi u radu, u završnoj fazi istrage, te se uskoro može očekivati donošenje konačne tužilačke odluke”, naveli su u odgovoru iz Tužilaštva.

Advokat Jovana Kisin, koja je u ime Ozrena Perduva podnijela krivičnu prijavu, ističe da je Tužilaštvo moralo u roku od šest mjeseci okončati istragu, podići optužnicu ili donijeti naredbu o obustavi istrage, ali da to nije učinjeno.

“Zakon o krivičnom postupku, nažalost, oštećenom ne daje mnogo prostora da učestvuje i da se informiše o samom toku istrage, ali za sada još niko od oštećenih nije pozvan da dâ izjavu na okolnosti podnesene krivične prijave, što je, po mom mišljenju, trebalo biti učinjeno. Postoje, u svakom slučaju, i svjedoci koji mogu potvrditi nezakonite radnje koje se osumnjičenima stavljaju na teret, ali nemamo informacije ni o takvoj vrsti preduzetih radnji od strane Tužilaštva”, kaže Kisin.

Osnovni sud u Banjaluci je krajem 2019. godine oslobodio odgovornosti aktiviste koje je policija u Banjaluci teretila da su prekršili entitetske zakone organizacijom javnih skupova u decembru 2018, odnosno skupa organizovanog 17. decembra te godine. Ovi skupovi organizovani su zbog nezadovoljstva istragom o ubistvu Davida Dragičevića.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci. Prvobitna istraga tvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije