Građanski aktivizam

Gračanica / Mi se umoriti nećemo: Protestna šetnja u znak sjećanja na Maidu Džafić

Uz poštivanje mjera, večeras je u Gračanici održana mirna protestna šetnja kako bi se pružila podrška porodici preminule Maide Džafić.

Roditelji djevojčice tvrde da je djevojčica preminula zbog greške ljekara, kazavši na početku da je tačan nalaz (dijagnoza leptospiroza) dobila tri dana nakon smrti…

Na društvenoj mreži Facebook od nedavno, nažalost, aktivna je grupa “Pravda za Maidu Džafić”, kojom se želi dati podrška porodici Džafić, čija je 15-godišnja kćerka Maida preminula prije nekoliko dana, a priča koja je prethodila ovoj tragediji uznemirila je javnost u Bosni i Hercegovini.

Večerašnja šetnja, kako je rečeno, ima za cilj pružiti podršku porodici Džafić, ali je cilj i borba za reformu zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini.

Mi se umoriti nećemo, bile su neke od poruka učesnika.

Trasa kretanja bila je srednjoškolski park(ispred općine Gračanica) do Sahat-kule i nazad.

Otac preminule djevojčice Miralem Džafić za naš portal ranije je kazao da na sve načine žele spriječiti da se nikome ovakve stvari ne ponovo, je kako on ističe za njega pravde u njihovom slučaju nema.

Ispričao je da je borba za život njegovog djeteta trajala mjesec dana od pojave prvih simptoma.

“Prvo smo otišli kod ljekara porodične medicine, gdje su joj propisali antibiotike, nakon čega je dobila osip. Mijenjali su tablete, ali onda se javila i temperatura, nakon čega su nas poslali u bolnicu”, navodi Džafić za Radiosarajevo.ba.

Rađen joj je test na COVID, bila je u izolaciji, a stanje joj se samo pogoršavalo, uspostavljene su joj različite dijagnoze, tvrdi Džafić i dodao da je njegovo dijete na taj način gubilo dragocjeno vrijeme. Maida je nažalost izgubila bitku za život 8. augusta na UKC Tuzla.

“Izgubio sam dijete zbog greške drugih”, siguran je on.

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla su odgovorili da je 10. avgusta formiran tim koji, između ostalog, ima zadatak da izvrši analizu i utvrdi okolnosti svih provedenih postupaka u liječenju pomenute pacijentice.

Naveli su da su u tim imenovani neovisni ljekari različitih specijalnosti i subspecijalnosti, pravnik, te medicinske sestra, koji će, na kraju, na osnovu provedene analize sačiniti izvještaj.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije