U fokusu

Grad Doboj kupio zgradu “Slobomir P univerziteta” – šta sa studentima?

“Kontaktirali smo sjedište Univerziteta u Bijeljini i saznali da će se o eventualnom upisu za novu 2023/2024. godinu znati više nakon 15. juna, te da nemaju preciznijih drugih informacija. Njihove su tvrdnje da se nastava kao i ispitni rokovi u Doboju odvijaju po utvrđenom planu i nisu željeli komentarisati kupovinu objekta u kojoj su smještene organizacione jedinice u Doboju”

U tajnosti i sa javnosti nepoznatim detaljima, Grad Doboj je odlukom Skupštine kupio zgradu “Slobomir P Univerziteta” u ovom gradu. A još veća nepoznanica je šta će biti sa studentima šest fakulteta, koji su studirali na ovoj prvoj privatnoj visokoškolskoj ustanovi u BiH.

Dobojski SPU je, sa kampusom u Bijeljini, članica kompanije “Slobomir”, čiji je sunovrat, uz prethodne brojne finansijske probleme, postao izvjestan iznenadnom smrću u saobraćajnoj nesreći u decembru 2021. godine u SAD njegovog osnivača Slobodana Pavlovića.

Grad Doboj je zgradu SPU, prema odluci Skupštine grada, kupio za smještaj Gradske uprave, za 12.764.000 KM, a u ulozi prodavca našao se Gordan Pavlović, odnosno njegova kompanija “Pavgord” iz Foče. Fočanski biznismen je još za života svog imenjaka Slobodana Pavlovića 2019. godine preuzeo njegovu, nekadašnju profitabilnu “Pavlović International bank”, prethodno otkupivši potraživanja nekadašnje, takođe propale “Bobar banke”, koja je kreditirala kompaniju “Slobomir” u milionskim iznosima.

Promijenivši ime preuzete banke u “Naša banka”, zatražio je stečaj članici kompanije “Slobomir P Univerzitetu”, koja ga je izbjegla uplatom 1,5 miliona KM od strane Slobodana Pavlovića. pa je “Naša Banka” povukla zahtjev za stečaj u decembru 2020. godine. Nakon pogibije Slobodana Pavlovića, povjerioci su atakovali i na ostale članice kompanije pojedinačno – turistički kompleks u izgradnji “Akva siti”, “Slobomir nekretnine”, Radio-televiziju “Slobomir”.

Tražioci izvršenja pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini bili su “Bobar banka” a.d. – u stečaju, “Finalpropm” d.o.o. Bijeljina, “Spark” d.o.o. Bijeljina, “Klimatizacija” d.o.o. Bijeljina, “Pavgord” Foča i brojni drugi, ali su prodaje bile bezuspješne, pa je u jednom trenutku prošle godine Sud arhivirao predmet.

Međutim, u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku, očigledno je da ovi i drugi povjerioci posrnule kompanije “Slobomir” nisu mirovali, već su 22.05.2022. godine pokrenuli ponovni postupak i “na dobošu” se našla cijela kompanija “Slobomir”. Sve nakon toga bilo je obavijeno velom tajne, mada je sve formalno izgledalo transparentno. Na čelo Odbora povjerilaca imenovan je Gordan Pavlović kao najveći povjerilac sa 9,3 miliona KM potraživanja.

Pri kraju prošle godine na Skupštini povjerilaca Kompanije “Slobomir” u stečaju, stečajna imovina prodata je za 500.000 KM, a novi vlasnik postalo je preduzeće “Respect plus” d.o.o. iz Banjaluke.

Kako je ipak Gordan Pavlović došao u posjed milionski vrijedne zgrade u centru Doboja, nekadašnje Privredne banke, ovdašnja javnost samo nagađa. Ne treba sumnjati da je sve brižljivo odrađeno, kao što je prije dvije decenije za bagatelu prodata od strane tadašnje Vlade RS, na čelu sa Mladenom Ivanićem američkom biznismenu Slobodanu Pavloviću.

Šta će biti sa studentima nakon nove tajnovite transakcije to vjerovatno malo koga, od vlasti, interesuje. Prema obraćanju neformalnoj grupi studenata “Akreditovane visokoškolske ustanove – priznate diplome”, za upis na Pravni, Filološki, Fakultet za informacione tehnologije, Fakultet za ekonomiju i menadžment, kao i na Poresku i Akademiju umjetnosti, interesovanja ima.

“Kontaktirali smo sjedište Univerziteta u Bijeljini i saznali da će se o eventualnom upisu za novu 2023/2024. godinu znati više nakon 15. juna, te da nemaju preciznijih drugih informacija. Njihove su tvrdnje da se nastava kao i ispitni rokovi u Doboju odvijaju po utvrđenom planu i nisu željeli komentarisati kupovinu objekta u kojoj su smještene organizacione jedinice u Doboju” – kažu iz neformalne grupe građana.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije