NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

Građani Foče zahtijevaju tematsku sjednicu Skupštine zbog uništavanja rijeke Bjelave

Udruženje građana “Bjelava” Foča, osnovano sa ciljem očuvanja rijeke Bjelave i drugih rijeka Foče, te promovisanja zaštite flore i faune na području opštine Foča, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, obratilo se lokalnoj samoupravi sa zahtjevom da se održi tematska sjednica Skupštine opštine Foča povodom uništavanja rijeke Bjelave.

U pismu, građani okupljeni u Udruženje zahtijevaju da se u roku od 20 dana zakaže tematska sjednica na temu ”Problematika izgradnje dvije mini hidroelektrane na slivu rijeke Bjelave”, kako bi građani na toj sjednici dali svoje mišljenje po ovom pitanju, a odbornici donijeli odgovarajuće zaključke.

U zahtjevu je navedeno da na tematsku sjednicu treba pozvati sve zainteresovane građane, te, dostaviti svim odbornicima i zainteresovanim građanima, prije sjednice, svu dokumentaciju koja se tiče dodjele koncesije za izgradnju MHE na rijeci Bjelavi koju Opština Foča posjeduje.

Pored toga, zahtijeva se da Opština Foča uputi obavještenje investitoru o zaključcima Skupštine sa prijedlogom da obustavi sve započete radove po osnovu dozvole za geološka istraživanja, do održavanja Tematske sjednice na kojoj  će biti usvojeni konačni zaključci u vezi izgradnje MHE na Rijeci Bjelavi.

Konačno, od Skupštine Opštine Foča traži se da razmotri građanku inicijativu-peticiju čijim je potpisivanjem više od 50% ukupnog broja birača upisanih u birački spisak Opštine Foča “izrazilo duboko nezadovoljstvo i protivljenje planiranoj izgradnji MHE na rijeci Bjelavi”.

Podsjetimo,  Ministarstvo energetike i rudarstva RS u julu je 2018. godine raspisalo javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu koncesije za dvije MHE na slivu rijeke Bjelave, a u oktobru 2018. godine potpisan je ugovor o koncesiji sa izvođačem Srbinje putevi d.o.o. Ovim javnim pozivom prethodila su mišljenja Opštine Foča od 20.06.2016. godine i 17.03.2017. godine i mišljenje ”Izvora” a.d Foča od 07.06.2016. godine.

Iz mišljenja Opštine Foča od 17.03.2017. godine proizlazi da je investitor ”pokazao spremnost” da ispoštuje zahtjeve ”Izvor” a.d Foča od 07.06.2016. te da je zbog toga opravdano nastaviti dalje potrebne aktivnosti za dodjelu koncesije za izgradnju MHE Bjelava i Mala Bjelava.

Iz mišljenja Opštine Foča nije vidljivo da su građani učestvovali u donošenju ove odluke, iako je Zakonom o zaštiti prirode RS predviđeno da jedinica lokalne samouprave obavještava javnost o stanju prirode i  prirodnih vrijednosti na svom području, a Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine Foča predviđa učešće građana u pitanjima iz oblasti lokalne samouprave.

Upravo zbog toga Udruženje građana “Bjelava” i pokreće inicijativu za održavanje tematske sjednice Skupštine. Kako bi se ispravio načinjeni propust i građanima omogućilo da iznesu svoj stav, a odbornicima da ga čuju i postupe u skladu sa tim.

I spriječe dalje uništavanje prirode i sumnjivu aktivnost započetu pod okriljem pandemije i vanrednog stanja, bez potrebnih dozvola, uz kršenje zakona, zbog čega je protiv investitora podnesena i krivična prijava Republičkom javnom tužilaštvu od strane Centra za životnu sredinu, u ime Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Oznake
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije