Građanski aktivizam

Građani Goražda prosvjeduju protiv gradnje visokih zidova na Drini

U Goraždu, gradu na istoku Bosne i Hercegovine, u subotu 20. lipnja prosvjedovalo je više stotina građana, ne slažući se sa namjerom gradskih vlasti da grade visoke zidove na rijeci Drini.

Traže obustavu gradnje, kako kažu, “nakaradnog zida” koji im uskraćuje pravo prilaza rijeci.

Senka Dedović, predstavnica neformalne grupe građana Luke (naselje u neposrednoj blizini rijeke Drine) kazala je kako će se boriti protiv realizacije netransparentih projekta, kao što je ovaj.

“Mi građani Goražda, volimo i štitimo svoj grad i štitit ćemo ga od ovakvog rugla”, poručila je Dedović.

Mirsad Kadrić iz neformalne grupe građana ističe da je prošlo 14 dana od ignorirajućeg odnosa gradske uprave, koja, kako tvrdi, ne odgovara na zahtjeve građana.

Nadamo se da će ovo uroditi plodom, prebacili smo i na Parlament Federacije BiH (FBiH) tako da se nadamo podršci”, ističe Kadrić.

Projekat za koji je do sada izdvojeno 10,5 milijuna KM (5,25 milijuna eura) kreditnih sredstava Svjetske banke gradske vlasti su inicirale zbog velikih poplava koje su ovo područje zadesile prije deset godina.

Poplave su, uzrokovane velikim padavinama i nekontroliranim ispuštanjem vode iz “HE Piva” na Mratinju u Crnoj Gori, načinile štetu stanovnicima Goražda od oko 15 milijuna KM (7,5 milijuna eura).1

Međutim, građani su ogorčeni gradnjom visokih zidova u naselju Luka te se plaše da će Drina biti u potpunosti zagrađena i pretvorena u kanal.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije