Građanski aktivizam

Građani i građanke sarajevske MZ „Crni Vrh“ protiv uništavanja gradske šume radi izgradnje rezidencijalno-poslovnog kompleksa u ovom naselju. Peticija za proglašenje parka “Šuma Crni Vrh”! (VIDEO)

''Uništavanjem ove lokacije na način da se pretvara u građevinskom zemljište, dodatno pogoršavamo već goruću situaciju u vezi zagađenog zraka'', navodi se u saopštenju za javnost Aarhus centra u BiH, koji podržava borbu građana Sarajeva za očuvanje šume na "Crnom Vrhu", u općini Centar, kao gradskog parka. Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

Gradski park Crni vrh je gradska površina općekorisnih ekoloških, društvenih i ekonomskih vrijednosti te predstavlja važan dio zelene infrastrukture grada Sarajevo.

Nažalost, na ovom području planirana je izgradnja rezidencijalno-poslovnog kompleksa uz ulicu Omera Stupca koja bi trajno uništila  zelenu površinu Općine Centar.

Svake godine smo suočeni sa problemom aerozagađenja i svake godine u periodu od novembra do februara pričamo o toj problematici. Onog momenta kada zapušu vjetrovi u martu, sve se zaboravlja. Dakle, na Crnom Vrhu kada sve posječete i kad se krenu stavljati betonske plohe, nećete imati više zelene površine, smanjujete pluća Sarajeva, ističe Dr. Edo Selimić.

Crni Vrh je jedna od rijetkih šumom prekrivenih površina u Sarajevu, gdje se nalazi i rezervoar pitke vode, a sama šuma je stara preko 50 godina.

Prvi urbanistički plan  Sarajeva ikad je zapravo obuhvatao ovo područje i tada je definirano da ovdje bude Gradski park “Crni Vrh”. Ono čemu sada svjedočimo je da se gradski park pretvara u građevinsko zemljište, ističe Iskra Leko -arhitektica.

Uništavanjem ove lokacije na način da se pretvara u građevinskom zemljište, dodatno pogoršavamo već goruću situaciju u vezi zagađenog zraka, obzirom da je šuma prirodni pročišćivać. Poznato je da zelena urbana područja mogu apsorbirati emisije stakleničkih plinova i ograničiti povećanje temperature.

Mi smo na javnoj raspravi rekli svoje mišljenje: PROTIV. Ne samo mi, nego i svi ostali, ističe Midhat Kazaz, predsjednik mjesne zajednice Crni vrh.

Također veliki značaj šume imaju i kao životni okoliš čovjeka osiguravanjem prostora za odmor i rekreaciju, povoljnim utjecajem na mikroklimu prostora u kojem čovjek živi, povoljan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje ljudi.

Bez adekvatnih rješenja kojima bi se park-šume zaštitile i uredile i s kojima bi se njima bolje upravljalo, njihova budućnost te dobrobiti koje mogu pružiti gradskim sredinama su upitne. O tome svjedoči i novija historija grada Sarajevo koja bilježi kontinuirano smanjivanje i sve veću fragmentaciju zelenih površina, kao i trajan gubitak pojedinih zelenih područja.

Stoga, građani i građanke se jasno protive uništavanju zelene površine te od nadležnih institucija zahtijevaju proglašenje Parka Šume “Crni Vrh” kako bi ovaj prostor dobio dugoročnu zaštitu, a u skladu s tim pokrenuta je i peticija u cilju očuvanja i preuređenja ove lokacije, koju možete pronaći i potpisati na sljedećem linku:

https://spasimo-sumu-crni-vrh.webflow.io/?mibextid=Zxz2cZ&fbclid=IwAR05bzt27Pv4VFcL-IhrY0v5KNOBekt7InmpWIxuwkGoKazHH_B3RZDSvOY#https://chng.it/nfppgpjF6H

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije