Građanski aktivizam

Građani i stručna javnost zaustavili projekat spalionice opasnog otpada u Zvorniku

U rubrici Podsjećanja, ove nedelje, relativno nedavno (od 05.08.) saopštenje Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu pozdravlja odluku o zaustavljanju izgradnje spalionice opasnog otpada u Zvorniku koja bi dovela do nemjerljive štete po zdravlje stanovnika ove opštine, kao i po životnu sredinu. Ovo postrojenje neće biti izgrađeno, jer je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstva i ekologiju Republike Srpske odbilo zahtjev firme MEDIC OTP za izgradnju nakon utvrđenih nedostataka koji projekat čine neosnovanim za nastavak procedure.

Glavni razlog odbijanja zahtjeva jeste predviđena lokacija spalionice u naselje Karakaj koje broji 2828 stanovnika. U neposrednoj blizini parcele koju je investitor namijenio za izgradnju objekta, nalazi se fabrika glinice Alumina u sklopu koje se nalazi vrtić, nekoliko privrednih subjekata, brojne kuće od kojih je najbliža na 150 metara udaljenosti od predviđene spalionice, škola i benzinska pumpa.

Veliki broj udruženja, pojedinaca i stručnjaka uputilo je primjedbe na pomenuti projekat nadležnom ministarstvu, i kako ističu iz Planinarsko ekološkog društva Korak, koje je među pokretačima inicijative za zaustavljanje ovog projekta, donesenom odlukom su zadovoljni.

“S obzirom na sve okolnosti koje su pratile projekat, a uzimajući u obzir i stručna mišljenja na projekat koja smo uputili Ministarstvu u saradnji sa drugim organizacijama i pojedincima, zadovoljni smo odlukom i zahvaljujemo se svim angažovanim udruženjima, grupama i pojedincima koji su prepoznali značaj ove teme po zdravlje naših sugrađana i budućnost našeg grada i cijele regije te dali svoj doprinos u ostvarivanju ciljeva od zajedničkog opšteg interesa”, saopštili su iz PED Korak.

Marko Mimić iz Sportskog ribolovnog udruženje “Bistro” Zvornik ističe da je područje Karakaja već dovoljno ugroženo aero zagađenjem, fabrikom glinice Alumina, veoma frekventnim saobraćajem te gradskom deponijom na obali Drine.

“Za nas, kao udruženje ribolovaca, veliki problem bi bile i otpadne vode koje bi dospevale u Drinu. Sa druge strane, kao građanima, neprihvatljivo je bilo da se takav jedan objekat gradi u neposrednoj blizini vrtića, naselja i megamarketa. U moru ekoloških problema ovo je jedna mala pobeda, pre svega pobeda zdravog razuma. Da li je privremena ili ne to ostaje da vidimo. Vreme je pred nama, a i mi smo tu da pokušamo našoj deci sačuvati bar malo onoga što smo nasledili”, kazao je Mimić.

Centar za životnu sredinu od početka je pratio razvoj situacije vezano za ovaj projekat, a predstavnici organizacije su iznijeli i primjedbe na projekat na javnoj raspravi koja je održana u martu u Zvorniku.

“Bosna i Hercegovina trenutno na svojoj teritoriji nema prijavljenih spalionica otpada, pa je ovaj projekat bio pionirski pokušaj uvođenja rješenja za problem otpada. Drago nam je da je došlo do reakcije građana Zvornika i javnosti koji su pokazali svjesnost o štetnosti ovakvih projekata. Spalionice su zastarjeli sistemi koje su se nebrojeno puta pokazale još većom prijetnjom od deponija, pogotovo u nerazvijenim sredinama koje nemaju kapaciteta da regulišu zagađenje iz istih. Takav je slučaj i sada, jer u državi ne postoji institucija koja vrši mjerenja opasnih materija iz izduvnih gasova spalionice, što je preduslov za odgovarajući nadzor i praćenje”, ističe Milica Končar iz Centra za životnu sredinu.

Investitor MEDIC OTP je u decembru 2019. podnio zahtjev za odobravanje Studije uticaja na životnu sredinu za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u naselju Karakaj u gradu Zvorniku koja je stavljena na javnih uvid od 31. januara do 31. marta ove godine, kada je održana javna rasprava u opštini Zvornik. Na javnoj raspravi je izražena zabrinutost za opravdanost navedenog projekta i postavljen je veliki broj pitanja od kojih većina nije razriješena, jer sam investitor nije prisustvovao raspravi.

Pored brojnih organizacija i uduženja iz civilnog sektora, komentare na Studiju su dostavili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministartstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske kao i grad Zvornik te dvije mjesne zajednice. Pored toga, priloženi su rezultati ankete Gradske uprave Zvornik gdje je veliki broj građana iskazao nezadovoljstvo, što predstavlja pozitivan primjer djelovanja stručne javnosti koja se iskoristila svoju ekspetizu, ali i djelovanja lokalnog stanovništa koje se uključilo u ovaj proces.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije