Građanski aktivizam

Građani od Općine Stari Grad Sarajevo zahtijevaju brisanje objekta iz regulacionog plana kojim bi se ugrozilo historijsko naslijeđe Sarajeva

“Nadležne institucije, uključujući Općinu Stari Grad Sarajevo, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, moraju prepoznati ozbiljnost situacije i provesti odgovarajuće korake kako bi se spriječila nelegalna gradnja i sačuvalo kulturno-historijsko nasljeđe.”, navodi se u saopštenju za javnost neformalne grupe građana „Zgrada“, koje prenosimo u cjelosti.

Neformalna grupa građana „Zgrada“, koja se već duže vremena bori protiv nelegalne gradnje u Starom Gradu u Sarajevu, uputila je zahtjev nadležnim institucijama za brisanje planiranog objekta na parceli K.Č. 373/5 KO Sarajevo IX, smještenoj u ul. Maguda, iz Regulacionog Plana “ALIFAKOVAC – BABIĆA BAŠĆA”.

Ovim činom NGG “Zgrada” skreće pažnju na brojne nepravilnosti u vezi sa izmjenama i dopunama pomenutog Regulacionog Plana. Inicijativa je temeljena na činjenicama i dokumentima koji upućuju na kršenje zakona i procedura u vezi sa planiranom izgradnjom spornog stambeno-poslovnog objekta na terenu koji se nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva.

U odluci o proglašenju HUK-a nacionalnim spomenikom BiH naglašena je važnost očuvanja historijskih, arhitektonskih i estetskih vrijednosti u gradu. Planirani objekat bi, prema tome, bio u suprotnosti sa Odlukom, ne bi odgovarao kontinuitetu graditeljske tradicije i važnim aspektima izgleda grada. Takođe, teren na kojem je planirana izgradnja je ocijenjen kao “izuzetno nepovoljan za gradnju objekata” i klasificiran kao “nestabilan teren”. Stoga bi izgradnja planiranog objekta ozbiljno ugrozila postojeći zaštićeni austrougarski stambeni objekat i očuvani zeleni prostor ispred bjega.

Pored toga, postoji niz nepravilnosti u vezi sa cijepanjem parcele na kojoj je planirana izgradnja, što je izvedeno bez valjanog obrazloženja i u suprotnosti sa namjerama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Nadležne institucije, uključujući Općinu Stari Grad Sarajevo, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, moraju prepoznati ozbiljnost situacije i provesti odgovarajuće korake kako bi se spriječila nelegalna gradnja i sačuvalo kulturno-historijsko nasljeđe.

Neformalna grupa građana “ZGRADA” poziva vijećnike Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo da prepoznaju hitnost ovog problema i preduzmu korake u skladu sa zakonom kako bi zaštitili interese građana i kulturno-historijsko nasljeđe našeg grada.

Podsjećamo, predstavnici NGG „Zgrada“, dodatno već dvije godine vode borbu protiv nelegalne gradnje na Alifakovcu i rade na rasvjetljavanju učinjenih nepravilnosti u ovom slučaju, a početkom ove godine je, na zadovoljstvo predstavnika NGG „Zgrada“, postupak izdavanja građevinske dozvole za gradnju stambeno-poslovnog objekta u ulici Maguda do broja 1 prekinut s obzirom da je predmet privremeno izuzet od strane Ministarstva sigurnost BiH – Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije