Građanski aktivizam

Građani Tešnja žele zaustaviti devastaciju šume na Kraljevom brdu

“Želimo informisati javnost da se deponija nalazi u blizini vodozaštitne zone i da se uništavaju prirodni resursi koji se nalaze u zaštićenim područjima”, nevodi se u saopštenju za javnost neformalnog građanskog pokreta „Valter“, koje u nastavku prenosimo u cjelosti.   

Danas je u Tešnju započela ulična akcija koju predvodi neformalni građanski pokret „Valter“. Cilj ove trodnevne akcije jeste informiranje javnosti o problemu devastacije šume na području Kraljevog brda te posljedicama koje mogu nastati po stanovništvo koje živi u blizini tog lokaliteta u vidu nastanka klizišta i ugrožavanju pitke vode.

Na platou ispred Doma kulture u Tešnju, volonteri i članovi NGP „Valter“ su dijelili informativne letke u kojima je detaljno opisan problem i daljnje aktivnosti Pokreta.

Jasnu poruku su poslali i predstavnici NGP „Valter“ kazavši da su zahvaljujući općinskim vijećnicima uspjeli pribaviti svu dokumentaciju o izdavanju i odobrenju dozvola za sječu šume i uspostavljanje deponije radi odlaganja otpada koji će nastati izgradnjom tunela i trase autoputa na Koridoru Vc.

Nermin Deljkić, predstavnik NGP „Valter“ podsjetio je: „Posječeno šumsko područje predviđeno je Prostornim planom kao posebno obilježje od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Umjesto da poštuju i uvažavaju tu činjenicu, oni su posjekli crnogoričnu šumu površine 28 nogometnih igrališta. Naš cilj je da na osnovu prikupljene dokumentacije i nalaza pozovemo na odgovornost sve pojedince i institucije koji su eventualno načinili propuste kod izdavanja saglasnosti i dozvola za otvaranje deponije za inertni otpad. Također, zahtjevat ćemo od lokalne vlasti Tešnja da pokrene aktivnosti za sanaciju terena po ekološkim standardima i pravilima struke”.

Admir Agić iz NGP “Valter”, kazao je kako je dosad učinjena velika šteta na lokalitetu gdje je planirano odlagalište i to bez znanja lokalnog stanovništva kao i bez studije o procjeni utjecaja na okoliš. “Dobili smo podršku velikog broja aktivista i udruženja za zaštitu okoliša i svi zajedno učestvujemo u ovoj borbi. Želimo informisati javnost da se deponija nalazi u blizini vodozaštitne zone i da se uništavaju prirodni resursi koji se nalaze u zaštićenim područjima. Zbog svega što se događa na terenu, mještani se boje za pitku vodu iz tog područja, kao i mogućnost pojave klizišta usljed bujica koje bi ugrozile naselje ispod deponije, samim tim i narušile kvalitetu života na tom području“, pojasnio je Agić.

Podsjetimo, početkom 2024. godine na području Kraljevog brda u Općini Tešanj, posječeno je 18 hektara crnogorične šume bez konzultacije i informiranja lokalnog stanovništa. Zbog toga je krajem januara ove godine, NGP „Valter“ podnio kaznenu prijavu Federalnom tužiteljstvu protiv odgovornih osoba iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji su donijeli Rješenje o prenamjeni šumskog u građevinsko zemljište. Također, predstavnici NGP „Valter“ imaju namjeru podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih osoba u ovom slučaju. Veliki doprinos i potporu pruža im i Aarhaus centar koji je također najavio pokretanje tužbe protiv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije