Građanski aktivizam

Građani Trebinja iskazali nezadovoljstvo zbog početka gradnje na poljoprivrednom zemljištu: “Sigurni smo da će svaki pojedinac koji je upleten u ove malverzacije odgovarati.”

„Ne postoji zakon po kom vlast može raspolagati i graditi na ovoj imovini i mi ćemo istrajati da to i dokažemo. Ističemo da je pitanje dana kada će sva rješenja koja su, preko Pravobranilaštva RS, izdata od strane katastra biti poništena. Mi nećemo odustati i sigurni smo da će svaki pojedinac koji je upleten u ove malverzacije odgovarati. Pravda je, možda, spora ali je dostižna“, navodi se u saopštenju za javnost Pokreta za restituciju Trebinje, koje prenosimo u cjelosti.

Neformalna grupa građana “Pokret za restituciju Trebinje“ je današnjim okupljanjem ispred mjesne zajednice Pridvorci iskazala svoje nezadovoljstvo zbog postavljanja kamena temeljca za gradnju na poljoprivrednom zemljištu u Trebinju. Okupljeni građani su na taj način apelovali na sve nadležne institucije da zaustave bilo kakvu gradnju na poljoprivrednom zemljištu, pogotovo imajući u vidu je izdata građevinska dozvola samo za pripremne radove, a ne za gradnju.

“Mi smo se danas ovdje okupili kako bismo svim predstavnicima vlasti koji su pozvani na svečano postavljanje kamena temeljca za gradnju na poljoprivrednom zemljištu u našem gradu, pokazali da nećemo odustati od svojih zahtjeva i da gradnja na poljoprivrednom zemljištu nije dozvoljena. Naime, ne poštujući zakone, pokušavaju da uzurpiraju obradive poljoprivredne površine kako bi na njima gradili poslovne i građevinske objekte. Ne postoji zakon po kom vlast može raspolagati i graditi na ovoj imovini i mi ćemo istrajati da to i dokažemo. Ističemo da je pitanje dana kada će sva rješenja koja su, preko Pravobranilaštva RS, izdata od strane katastra biti poništena. Mi nećemo odustati i sigurni smo da će svaki pojedinac koji je upleten u ove malverzacije odgovarati. Pravda je, možda, spora ali je dostižna“, ističu predstavnici „Pokreta za restituciju Trebinje“.

Podsjećamo, građani Trebinja se protiv gradnje na poljoprivrednom zemljištu bore više od dvije godine. U svojoj borbi ističu da je riječ o obradivom zemljištu I klase te da je na Pridvoračkom polju (u čijem je sastavu i sporna lokacija) prije 2 godine otvoren sistem za navodnjavanje u koji su uloženi milioni KM. Osim toga, navedeno zemljište se u Urbanističkom planu tretira kao poljoprivredno i na takvom nije dozvoljena bilo kakva gradnja te postoji zabrana upravljanja ovim zemljištem. Građani su upravo zbog kršenja zakona i nepoštovanja procedura pokrenuli dvije krivične prijave i Apelaciju Ustavnom sudu BiH, a u međuvremenu su dobili i odluku Ustavnog suda Republike Srpske kojom se osporava odluka Grada Trebinje o parcelaciji i prodaji poljoprivrednog zemljišta na drugoj lokaciji, te utvrđuje da je odluka Grada Trebinja u tom slučaju neustavna.

Mi nećemo odustati –  iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – nećemo dozvoliti gradnju na poljoprivrednom zemljištu. Nećemo stati dok se ne zaustavi postupanje mimo zakona.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije