Građanski aktivizam

Građani Usore pitaju političare: Zašto ste nas lagali? Očekujete li ponovo naš glas na izborima?

Mještani, posterom zalijepljenim na Oglasnu tablu ruševnog Doma kulture na Usori, podsjetili političare na data obećanja.

Predizborna obećanja političara, data prije četiri godine, kada su u pitanju građani Usore, jedne od najbrojnih mjesnih zajednica u Doboju, su još na čekanju. Kako infrastrukturni radovi kroz novi dio naselja, tako i obećani Dom kulture. Za njega su pretedenti na vlast u oktobru 2020. godine iz ove mjesne zajednice napravili i maketu, koja je djelovala prilično uvjerljivo, ali ni od toga nije bilo ništa.

Zbog toga su mještani, posterom zalijepljenim na Oglasnu tablu ruševnog Doma kulture na Usori, podsjetili političare na data obećanja. “Zašto ste nas lagali”, “Tražili ste naše povjerenje i ovo ste nam obećali pred Opštinske izbore 2020. godine”, “Vi ste dobili funkcije i odborničke mandate, a ovakav Dom kulture u MZ Usora gledali smo naredne četiri godine” i “Da li očekujete naše povjerenje i naš glas i ovog oktobra 2024. godine” – stoji na posteru uz snimke makete i trenutnog izgleda ruiniranog objekta Doma kulture..

Iako su prošle gotovo četiri godine, još uvijek nema naznaka da će započeti njegova, svojevremeno zvučno najavljivana rekonstrukcija. Ovaj objekat, obećavan od vlasti i kandidata i izabranih odbornika sa ovog područja, od kojih je jedan izabran i za predsjednika savjeta MZ, je još uvijek samo u planovima. Do kada, ne zna se, pa građani čak sklanjaju pogled kada prolaze kraj postojećeg zdanja koje predstavlja ruglo. Paradoks je da su u njemu do sada održavani i izbori sa dva biračka mjesta, ali teško da će to biti moguće i na predstojećim lokalnim izborima, jer je u očajnom stanju.

Vlasti su prije desetak godina čak izdale jednom privatnom preduzetniku dio objekta za otvaranje pogona obućare, dodjelivši mu i 30.000 KM podsticaja. Međutim, kao i prethodno u Šamcu, preduzetnik je bez najave zatvorio fabriku, ostavljajući radnike bez isplaćenih plata i neplaćene kirije za zakup prostora. Ostavio je i tablu sa natpisom preduzeća, koja sve do sada nije uklonjena, kao i inventar, zbog čega su glasačke kutije na poslednjim lokalnim izborima bile smještene između mašina.

Kada je riječ o obećanju rekonstrukcije i asfaltiranja, pred izbore 2020. godine započetog proširenja i asfaltiranja tzv “SFOR-ovog puta”, situacija je ista. Put je od tada čak u lošijem stanju zbog podignutog asfalta na dijelu puta od kasarne do “Bulevara Silvane Armenulić”. I u nastavku ceste je asfalt isječen, tako da predstavlja ne samo opasnost za pješake, već i za vlasnike motornih vozila i pneumatiku automobila.

Zbog ovog puta i neispunjenih obećanja dobojskih vlasti da će biti rekonstruisan i asfaltiran su mještani, predvođeni istaknutim aktivistima u borbi protiv korupcije, Miroslavom Borojevićem, Darkom Pijunovićem, Igorom Simićem i još nekolicinom drugih, u tri navrata prošle godine blokirali ovu saobraćajnicu, pa su im od strane Saobraćajne policije pisane prekršajne prijave.

Protestovali su 14.08., 11.09. i 06.11.2023.godine, a za poslednju, treću blokadu, Borojević je završio i na sudu. Juče (19.02.2024.) je, naime, održano ročište u Osnovnom sudu u Doboju.

“Ko će na kraju biti krivac, da li “država”, MUP PU Doboj, Grad Doboj, firma koja je ugovorom u obavezi da održava sve lokalne puteve dok traje izgradnja Koridora 5C ili – djeca, građani, Miroslav Borojević, ostaje da se vidi”, oglasiio se na ovu temu Borojević.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije