Građanski aktivizam

Građanima Kozarske Dubice nema ko da piše? – Opština Kozarska Dubica dva i po mjeseca „priprema odgovor“ građanima, u vezi inicijative koju su podnijeli

Iako je u Poslovniku o radu Skupštine opštine Kozarska Dubica navedeno da će podnosilac inicijative u roku od 15 dana biti obaviješten o statusu zahtjeva, neformalna grupa građana „Reaguj – Za zdravlje i životnu sredinu“ ni dva i pol mjeseca nakon njenog podnošenja, nema nikakav odgovor u vezi podnesenog zahtjeva za razmatranje peticije i održavanje posebne tematske sjednice.

Neformalna grupa građana „Reaguj – Za zdravlje i životnu sredinu“ iz Kozarske Dubice je tokom ljeta 2022. godine pokrenula peticiju za izmještanje pretovarne stanice za otpad iz centra grada. Nakon prikupljenih oko 450 potpisa, građani su peticiju, zajedno za Zahtjevom za održavanje posebne tematske sjednice, predali na protokol Skupštine opštine Kozarska Dubica 18. novembra 2022. godine. Zahtjev građana je jasan – žele organizovanje posebne tematske sjednice Skupštine Opštine na ovu temu i izmještanje pretovarne stanice iz neposredne blizine kuća, kako je obećano još 2017. godine.

Iako je u Poslovniku o radu Skupštine opštine Kozarska Dubica navedeno da će podnosilac inicijative u roku od 15 dana biti obaviješten o statusu zahtjeva, neformalna grupa građana ni dva i pol mjeseca nakon njenog podnošenja, nema nikakav odgovor po pitanju podnesenog zahtjeva za razmatranje peticije i održavanje posebne tematske sjednice. A 23. januara ove godine je upućena i pisana Urgencija prema Skupštini opštine.

Tim povodom je portal Antikorupcija.info stupio u kontakt sa predsjednikom Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimirom Rokićem, krajem decembra prošle godine, i on je, tada, u telefonskom razgovoru, naveo da je pismeni odgovor, koji će biti dostavljen građanima, u vezi njihovog zahtjeva: „u pripremi“. S obzirom da obećani odgovor još uvijek nije stigao, proteklih nekoliko dana smo po drugi put pokušali dobiti odgovor od predsjednika Skupštine o statusu zahtjeva građana, međutim – nismo uspjeli.

Valjda i Predsjednik, s kompletnim osobljem, radi na pripremi odgovora, kako bi isti bio gotov bar do kraja ove(!) godine, kad već nije mogao biti do kraja „one“. Pa se zato, ne javljaju na pozive novinara i građanskih aktivista?

Podsjećamo, stanovnici opštine Kozarska Dubica već godinama pokušavaju da utiču na saniranje i zatvaranje Sortirnice otpada (pretovarne stanice) koja se nalazi u samoj gradskoj jezgri opštine Kozarska Dubica, a gdje “Komunalac” a.d. odlaže i prepakuje otpad prije samog odvoza. Građani su još 2017. godine prvi put podnijeli peticiju kojom su tražili izmještanje pretovarne stanice. U odgovoru od strane opštinske uprave i načelnika opštine iz 2017. godine stoji da će se „u narednom periodu preduzeti radnje za pronalaženje nove lokacije“. Međutim, i 5 godina kasnije sve je isto, odnosno, ništa nije preduzeto po ovom pitanju. Naprotiv, na nezakonit način Opština izdaje novu ekološku dozvolu i to tri mjeseca prije isteka stare. Na taj način je Opština vješto izbjegla da uključi građane u proces izdavanja ove dozvole. Cilj Opštine je bio jasan – prikupiti sve potrebne dozvole i legalizovati rad pretvarne stanice.

Protiv ekološke dozvole je pokrenut i upravni spor pred Okružnim sudom u Prijedoru od strane jednog od mještana koji je direktno pogođen ovom pretovarnom stanicom.

I dok nadležni organi, očigledno, odugovlače sa odgovorom na zahtjev građana, pretovarna stanica neometano svakodnevno radi. Postavlja se pitanje da li lokalna vlast ponovo ignoriše svoje građane tako što odugovlači sa procesom razmatranja peticije, kao što ih je, u više navrata, ignorisala i prethodnih godina kada je izdavala dozvole za rad pretovarne stanice i kada se oglušivala na vapaje da se ovaj problem riješi?

Predstavnici neformalne grupe građana „Reaguj – Za zdravlje i životnu sredinu“, bez obzira na dosadašnje ignorisanje nadležnih, ne odustaju i još jednom poručuju:

„Očekujemo od nadležnih u Kozarskoj Dubici da poštuju zakon i zaštite naše interese, što je istovremeno i javni interes svih građana Dubice, te da izmjeste ovu pretovarnu stanicu koja nas godinama truje!“

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije