Građanski aktivizam

Građanska inicijativa iz Lopara 22.05. pred poslanicima NSRS

Ukoliko bude prihvaćena u formi, kako je navedeno u Prijedlogu odluke, biće obustavljene daljne aktivnosti vezane za dodjeljivanje koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina.

Građanska inicijativa kojom je iz Lopara zahtijevano da se uvaži stav građana ove majevičke opštine da Narodna skupština RS prihvati prijedlog “Deklaracije o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare” iduće srijede, 22.05.2024., naći će se pred poslanicima NSRS.

Prema Prijedlogu Dnevnog reda, usvojenom na Kolegiju NSRS, ta tačka biće prva po redu nakon uvodne Pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske.

Ukoliko bude prihvaćena u formi, kako je navedeno u Prijedlogu odluke, biće obustavljene daljne aktivnosti vezane za dodjeljivanje koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina utvrđenih Rješenjem Ministarstva energetike i rudarstva od 15.03.2023. godine, kojim se privrednom društvu „AR CORE ulaganja“ d.o.o. Banja Luka, potvrđuju rezerve litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata ležišta „Lopare“ u opštini Lopare sa stanjem na dan 31.07.2022. godine. Odnosno, NSRS će zauzeti stav da se protivi otvaranju rudnika naznačenih mineralnih sirovina na području opštine Lopare.

Time bi NSRS prihvatila iskazano protivljenje najvećeg dijela stanovništva opštine Lopare otvaranju rudnika na Majevici, njihov strah da bi to moglo negativno direktno uticati na život i sigurnost ljudi, te dovesti do mogućeg raseljavanja stanovništva. Da bi to moglo proizvesti trajne negativne posljedice po životnu sredinu i  dovesti do ugrožavanja zdravlja ljudi, kao i narušavanja flore i faune, čemu se protive ne samo građani Loparara, već i Bijeljine, Ugljevika, pa i susjednih opština u Federaciji BiH.

Podsjećamo, prethodno je NSRS uz podnesenu građansku inicijativu prihvatila kao validne potpise i 3677 potpisnika peticije, koja je organizovana u Loparama u februaru ove godine, čime su ispunjeni uslovi i potrebni kriterijumi iz Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi i Poslovnikom NSRS za upućivanje u skupštinsku proceduru.

Informacije o uvrštavanju Deklaracije u Dnevni red NSRS u Loparama su prihvaćene sa odobravanjem, ali i umjerenim optimizmom.

“Ohrabruju nas vijesti koje smo dobili da je pripremljen Prijedlog odluke i nadamo se da će prihvatanjem Deklaracije, kako je predviđeno, Narodna skupština zadužiti Vladu Republike Srpske da putem Ministarstva energetike i rudarstva ne dodjeli koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina i otvaranje rudnika u našoj opštini. Mi ćemo sa svoje strane na adekvatan način i usmeno obrazložiti poslanicima podnesenu Inicijativu, a nadamo se da će, bez obzira na političko opredjeljenje poslanika, ona biti iskreno podržana“ – izjavio je za portal Antikorupcija.info načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Aktivisti, koji sa svoje strane su iznosili argumente i protivili se otvaranju rudnika na Majevici, takođe izražavaju početni optimizam i nadu da će ovoga puta republičke vlasti stati na stranu građana i da neće podleći dosadašnjem lobiranju interesnih grupa i investitora koji su u svemu vidjeli prvenstveno svoju korist.

„Sa svoje strane, mi nastavljamo da iznosimo svoje argumente pod motom „Ako ne rudnik, šta onda?“ i dajemo priliku svima koji to žele da iskažu svoje stavove za i protiv rudarenja. Naš slijedeći skup koji ćemo na ovu temu imati je već u ponedjeljak (20.05.2024.) u Loparama, gdje organizujemo Okrugli sto pod nazivom „Uticaji rudarenja litijuma i drugih mineralnih sirovina na životnu sredinu i zajednice“. Na ovom skupu ćemo pokušati da dobijemo odgovore na važna pitanja, koja se tiču daljeg razvoja i prosperiteta regiona Majevice i Semberije“ – izjava je Snežane Jagodić Vujić iz Ekološkog udruženja „Eko Put“, koja je do kraja ovog mjeseca najavila održavanje i nove javne tribine, ovoga puta u Ugljeviku, treće po redu kada je u pitanju potencijano otvaranje rudnika na Majevici u Loparama.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije