Građanski aktivizam

Građanska inicijativa „Život na uglju“, pozvala vlasti Sanskog Mosta da konačno djeluju po pitanju eksploatacije uglja na ovom području

Aktivisti GI „Život na uglju“ pozivaju građane da im se pridruže i naredna tri dana (21.09. četvrtak, 22.09. petak i 23.09. subota) na uličnoj akciji u Prijedorskoj ulici kod Nove banke u periodu od 10:00 do 13:00 (četvrtak i subota) i u periodu od 13:30 do 16:30 (petak). Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

Grupa građana okupila se oko Inicijative „Život na uglju“ koja se bori protiv eksploatacije uglja u Sanskom Mostu koja je na štetu okoliša i života građana kako bi ukazala na dugogodišnje probleme sa kojima se suočavaju građani i građanke Sanskog Mosta pri eksploataciji uglja. Zbog toga, Inicijativa je pokrenula i potpisivanje peticije za hitno djelovanje nadležnih organa po pitanju eksploatacije koja je štetna kako po stanovnike, tako i po samu životnu sredinu.

Iz Inicijative navode kako se u blizini Sanskog Mosta nalazi rudnik mrkog uglja za koji je do 2015. godine koncesiju imala firma RMU Kamengrad d.d. iz Sanskog Mosta. Međutim, krajem 2015. godine privatna firma dobija koncesiju za iskop ugljabez saglasnosti prethodnog nosioca koncesije. Prijenos koncesije u suprotnosti je sa zakonskim odredbama koje regulišu ova pitanja, o čemu je presudu donio i Vrhovni sud FBiH. Vrhovni sud FBiH je zbog toga predmet vratio Federalnom ministarstvu energije na ponovno postupanje.

Veliki problem sa eksploatacijom koja se trenutno odvija, jeste i to što se eksploataciono polje širi velikom brzinom te sumnjamo da se radovi na iskopu uglja vrše mimo zakona i propisanih dozvola. Naši životi, zdravlje, kao i egzistencijalni izvori prihoda, već su ugroženi i svakodnevno se dodatno otvaraju nove opasnosti kako za ljude koji žive u blizini kopova, tako i za prirodu, od koje živimo i sa kojom živimo! Nažalost, veliki broj mještana je prepušten sam sebi i niko nema da stane na stranu njihove zaštite. – izjavio je Adem Kahrimanović, predstavnik GI „Život na uglju“.

Iz Inicijative navode kako se mještani svakodnevnom suočavaju sa velikom brojem problema. Naime, iskopi koji zagađuju zemljište su površinski, a nuspojave eksploatacije poput velike prašine završavaju u zraku, a nakon toga i na privatnim parcelama. Na ovaj način se truje zemlja, a posredno i stoka koja se hrani zasadima sa poljoprivrednih zemljišta čime su ugroženi proizvodnja mlijeka i stočarstvo. Također, jalovina se često odlaže na parcelama koje su u privatnom vlasništvu nakon čega su vlasnici primorani da prodaju svoje već uništene parcele po niskim cijenama.

Općina Sanski Most je bila dužna da riješi i imovinsko-pravne odnose koji se tiču korištenja privatnih parcela koje privatna kompanija koristi za skladištenje uglja, jer su takve parcele upisane u zemljišnim knjigama na privatna lica. Međutim, mještani i nakon brojnih reakcija nisu naišli na razumijevanje ni Općine ni inspekcije.

Dodatni problemi su zagađivanje rijeke Blihe, kao i simbola Sanskog Mosta – vodopada Blihe, otežan saobraćaj između mjesnih zajednica zbog transportnih vozila, radovi i miniranja u kasnim noćnim satima koji značajno utiču na kvalitet života građana, te strah i neizvjesnost za budućnost svih koji su odlučili da na ovim prostorima žive, pokrenu poslove koji im osiguravaju rad i život. – dodao je Adem Kahrimanović.

Iz inicijative su pozvali predstavnike svih nivoa vlasti, počevši od načelnika općine i općinskog vijeća Sanski Most, kantonalne Vlade Unsko-sanskog kantona kao i Federalnog ministarstva  energije, rudarstva i industrije da hitno djeluju u okviru svojih ovlaštenja kako bi se ovaj problem riješio.

Građanska inicijativa poziva i građane da im se pridruže naredna tri dana (21.09. četvrtak, 22.09. petak i 23.09. subota) na uličnoj akciji u Prijedorskoj ulici kod Nove banke u periodu od 10:00 do 13:00 (četvrtak i subota) i u periodu od 13:30 do 16:30 (petak). Građani mogu dobiti više informacija o eksploataciji uglja u Sanskom Mostu, te potpisati peticiju i podržati borbu Inicijative „Život na uglju“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije