Građanski aktivizam

Građanski aktivisti iz Jezera nezadovoljni sastankom sa ministrom Đokićem, najavljaju: Došlo je vrijeme za proteste i tužbe!

Sastanak u Ministarstvu energetike i rudarstva RS sa delegacijom opštine Jezero
Aktivisti koji se zalažu za obustavu geoloških istraživanja u ovoj opštini, kao i susjednim Mrkonjić Gradu i Šipovu, nisu zadovoljni ishodom sastanka i najavljuju da će se još žešće suprostaviti namjeri investitora da na proljeće nastavi sa iskopavanjima i istraživanjima.

Iako se u opštini Jezero gotovo na isti način protive geološkim istraživanjima mineralnih sirovina, kao što su se prošle godine bunili stanovnici opštine Petrovo, zbog čega je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske 31.5.2022. godine povuklo datu saglasnost za istraživanja investitoru iz Bijeljine, Jezerani su, očigledno, od strane Ministarstva, na čijem je čelu i dalje Petar Đokić, tretirani sasvim drugačije. Nejvjerovatnije stoga što se izborna godina završila, pa je i odnos političara prema građanima ponovo postao uobičajeno hladan i nezainteresovan za

U Petrovu je, podsjetimo, prije povlačenja dozvole za geološka istraživanja “Lykos Balkans Metals”, odnosno njenoj podružnici “Medeni brijeg” formiranoj za ovu ozrensku opštinu, investitor imao načelno odobrenje opštinskog rukovodstva, koja je ono naknadno povuklo, suočeno sa masovnim protestima mještana.

Sve to “preslikano” je i u opštini Jezero. Investitor “Lykos Balkans Metals”, tačnije njena firma za istraživanja u toj i dijelovima susjednih opština Mrkonjić Gradu i Šipovu, „SNK Metali“,  su imali saglasnost za geološka istraživanja čelnika opštine, ali su odbornici jednoglasno 20.10.2022. godine na 13. sjednici SO Jezero usvojili Zaključak da se od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske traži obustava-zabrana izvođenja detaljnih geoloških i geohemijskih istraživanja i drugih radnji koje se izvode na teritoriji opštine Jezero kompaniji. Takođe su organizovani i protesti građana, najavljivani su čak i radikalniji vidovi borbe i u par navrata traženo je da se resorno ministarstvo oglasi po zahtjevu za obustavu istraživanja.

Investitor je uzvratio preko pravnog zastupnika zaprijetivši odbornicima i Opštini nadoknadom štete ukoliko dođe do obustave istraživanjima, a dodatno su priprjetili i običnim građanima zbog iznošenja javnog mišljenja u medijima i na društvenim mrežama o njihovim aktivnostima u vezi geoloških istraživanja.

Da to neće ići baš kako su tražili građani i odbornici SO Jezero, da im direktno kažu, odlučili su se iz Ministarstva, pa su uputili poziv za sastanak predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti opštine Jezero, do kojeg je došlo juče (23.1.2023.).

“Sastanku su prisustvovali predstavnici svih političkih partija zastupljenih u lokalnoj politici SO Jezero. Svi predstavnici su iznijeli stavove i zapažanja sa terena. Sastanak je bio obostrana razmjena svih relevantnih informacija sa terena. Očekujemo informaciju i obavještenje od strane nadležnog ministarstva po pitanju daljih koraka po održavanju današnjeg sastanka. Takođe, ministar nas je upoznao, kako je naveo, o svim zakonskim radnjama na temu Geoloških Istraživanja na području Jezera, Mrkonjić Grada i Šipova i da je nadležno ministarstvo do sad budno pratilo sve na navedenu temu. Moj poziv je ostao otvoren da opštinu Jezero posjete pored ministra Đokića i inspektori geologije i ekologije, kao i da se ustanovi činjenica analiza izlaska inspektora na teren na lokalitet Bag- Babaci” – izvjestila je sa sastanka načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva izvjestili su da je Đokić razgovarao sa delegacijom opštine Jezero, koju su predvodile načelnica opštine Snežana Ružičić i predsjednica Skupštine opštine Dragana Karaga sa saradnicima, na temu odborenih geoloških istraživanja na teritoriji ove opštine.

“Ministar Đokić je upoznao delegaciju o postupku i procedurama za odobravanje detaljnih geoloških istraživanja, kao i načinu kontrole od strane nadležnih institucija. Istakao je da su detaljna geološka istraživanja odobrena u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima, da se ista moraju izvoditi u skladu sa Rješenjem ovog ministartva i odobrenom projektnom dokumentacijom, te da u ovom trenutku ne postoje zakonski uslovi za ukidanje rješenja kojim se odobravaju detaljna geološka istraživanja. Ministar je naglasio da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi i ukoliko postoji saglasnost lokalne zajednice” – informacije su iz ovog ministarstva.

Aktivisti koji se zalažu za obustavu svih istražnih radnji u ovoj opštini, kao i susjednim Mrkonjić Gradu i Šipovu nisu zadovoljni ishodom sastanka i najavljuju da će se još žešće suprostaviti namjeri investitora da na proljeće nastavi sa iskopavanjima i istraživanjima.

“Iz današnjeg sastanka sa ministrom Petrom Đokićem možemo uvidjeti da će se radovi nastaviti. Došlo je vrijeme za proteste i tužbe, rade po zakonu, a ne daju dokumentaciju da vidimo projekat. Jezerani, probudite se već jednom, ne dozvolite da vam sutra rudnik bude iznad vaših kuća. Ne ćutite i ne posmatrajte sve to nijemo!” – reakcija je aktivista okupljenih u inicijativi “Stop rudnicima u dolini Plive”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije