Građanski aktivizam u susjedstvu Regija i svijet

Građanski aktivizam u Hrvatskoj: Studenti prikupili 8000 potpisa na peticiju koju nose u Vladu

Više od osam tisuća potpisa prikupili su studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu na peticiju i danas je nose u Vladu, javio je N1, dok Senat Sveučilišta u Zagrebu  glasa o novom dekanu i prodekanima FF-a, nakon što je rektor Damir Boras suspendirao dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić.

“Jedan čovjek, rektor Sveučilišta u Zagrebu i njegovi pomoćnici, određuju, predlažu sve odluke, tumače sve propise i onemogućavaju da se ikog drugog čuje. Ostala nam je samo ulica”, kazao je ispred nastavnika i studenata profesor FF-a Neven Jovanović, koji je ranije odbijen kao kandidat za dekana FF-a. Oni kažu da u Vladu idu kako bi spriječili gušenje demokracije na fakultetu.

“Mi smo se danas okupili da zaštitimo demokraciju na sveučilištu. U trenutku kad krene povorka, Senat Sveučilišta glasat će pisanim putem. Nitko neće vidjeti ničiji glas. Ako bude nekih konzultacija, one će se obavljati privatno, telefonima, a odlučivat će se o razrješenju dekanice fakulteta”, objasnio je Jovanović.

Novu pobunu na Filozofskom pokrenula je odluka rektora zagrebačkog sveučilišta da smijeni trenutnu dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić, ali i fakultetu onemogući da sam postavlja svoju upravu. Tako je Senat Sveučilišta s rektorom Borasom na čelu odbio Nevena Jovanovića za dekana, premda ga je predložio fakultet.

“Nemamo se kome obratiti osim Vladi Republike Hrvatske, jer je trenutačno na Sveučilištu u Zagrebu na vlasti autokracija.”, kazao je Jovanović predvodeći studente pred vladu. Prosvjedu su se pridružili i novoizabrani saborski zastupnici ljevice Tomislav Tomašević i Katarina Peović.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije