Vijesti

Gradsko vijeće Zenica utvrdilo javni interes za gradnju HE Janjići

Ono što vijećnicima tadašnjeg saziva Gradskog vijeća Zenice nije pošlo za rukom 2018. godine, riješio je glatko novi saziv. No, žitelji Mjesne zajednice Janjići tvrde, sve se događalo bez njihovog pristanka.

„Tražimo sve relevantne snage da nam se priključe i uključe u ovo jer mi ćemo ići do kraja, do Strazbura guramo sigurno“, kaže Miralem Kaknjo, predsjednik MZ Janjići.

„Naravno tužbe sudovima, možda i međunarodnim sudovima, za ljude koji su potpisali, u sazivu od 2012. do 2016. godine“, navodi Ahmed Durmo, član Savjeta MZ Janjići.

Investitor, Elektroprivreda BiH, osigurala je potrebnu dokumentaciju za realiziranje ovog projekta. Javni interes je utvrđen, što je samo još jedan korak ka realizaciji ovog projekta za koji je načelna suglasnost data daleke 2013. godine.

„Za izgradnju objekta potrebno je četiri godine građevinskih radova, mi sad već imamo sedam godina administriranja u ovom procesu. EP je državna i društveno odgovorna kompanija koja ni u jednom slučaju neće dozvoliti da dođe do narušavanja bilo kakvih ili dovođenja u neugodne situacije lokalnog stanovništva ili životne sredine“, ističe Elmedin Skopljak, predstavnik JP Elektroprivreda BiH.

Federalna vlada je Elektroprivredi svojevremeno dala koncesije na 30 godina za korištenje hidropotencijala rijeke Bosne na lokalitetu Janjići, a nadležno Federalno ministarstvo, na osnovu Studije uticaja na okoliš, izdalo okolinsku dozvolu. Zato bi dalje osporavanje gradnje moglo biti na štetu gradskog budžeta, kategoričan je gradonačelnik Kasumović.

„Meni je preče da budžet sačuvam, a hoće li EP to završiti kao i Vranduk, apsolutno me ne zanima. Moramo sve što je potpisala bivša vlast i rahmetli Husejin, na osnovu zaključka jednoglasnog gradskog vijeća moramo ispoštovati, ja nemam druge opcije ili da jedan budžet poklonimo Elektroprivredi“, navodi Kasumović.

U Eko forumu Zenica napominju da su se u odnosu na Studiju o uticaju na okoliš okolnosti na terenu značajno izmijenile zbog velikih poplava 2014. godine. To bi morao biti razlog za reviziju izdate okolinske dozvole.

„Mještani Janjića i okolnih sela najavljuju da će sada pokrenuti postupak revizije okolinske dozvole iz 2016., koja ističe u maju“, rekao je dr. sc. Samir Lemeš, predsjednik UO Eko forum Zenica.

Ovaj energetski kapacitet projektovan je kao protočna hidroelektrana, instalirane snage 15,75 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 77,26 gigavat sati takozvane “zelene “ električne energije. Planirana investicija je 109,8 miliona maraka, od čega je 60 miliona maraka kredit njemačke Razvojne banke. Investitor je sa Gradom Zenica  potpisao ugovor o projektima prijateljskog okruženja koji će pratiti izgradnju hidroelektrane Janjići vrijednosti 1,25 miliona maraka.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije