Vijesti

Gradsko vijeće Zenice dalo zeleno svjetlo za hidroelektranu Janjići na rijeci Bosni

Iako su predsjednici mjesnih zajednica Janjići Miralem Kaknjo i Gorica Hasan Hrnjić tražili povlačenje odluke, to se nije dogodilo.

Nakon rasprave vijećnika, predstavnika mjesnih zajednica te Elektroprivrede odluka je usvojena sa 17 glasova ‘za’.

U obraćanju prisutnima s govornice gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je nekoliko puta ponovio da je odluka da o njenoj gradnji donesena dosta ranije te da bi neusvajanje odluke nakon tužbe Elektroprivrede koštalo Grad Zenicu nekoliko miliona KM.

Također, naglasio je da je ova odluka ustvari samo odluka o “eksproprijaciji kuća” na već plavnom području što već dugo ustvari očekuju i građani koji su živjeli u tim kućama.

“Ja moram raditi u interesu grada i da zaštitim budžet, razgovarao sam s dosta advokata i ako nas Elektroprivreda tuži, dobiće nas sigurno i morat ćemo nadoknaditi njihove troškove postupka”, kazao je Kasumović.

Elektroprivreda je, kako je kazao Kasumović, uradila brojne projekte u mjesnim zajednicama koje gravitiraju na području buduće HE Janjići, te da će isplatiti iznad milion KM kao naknadu za prijateljsko okruženje.

Almedin Skopljak u ime EP BiH je kazao da su pred njima godine rada na drugim aktivnostima.

Iako su predsjednici mjesnih zajednica Janjići Miralem Kaknjo i Gorica Hasan Hrnjić tražili povlačenje odluke, to se nije dogodilo. Ona je usvojena sa 17 glasova, a Kaknjo je ponovio ono što i jučer ispred mjesne zajednice, da će ići do međunarodnih sudova za pravdu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije