Regija i svijet

Haos u Albaniji zbog smrti mladića: Ministar podnio ostavku, demonstranti ruše sve pred sobom

U Albaniji su nastavljeni protesti praćeni nasilnim djelima i materijalnom štetom zbog smrti mladića nakon što je povrijeđen tokom policijske potjere, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su nastavljeni u Tirani, ali i u nekoliko drugih gradova u zemlji, poput Korče, Berata i Leže, dok je premijer Albanije Edi Rama objavio da je ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj podnio ostavku radi ubistva mladića.

Desetine građana, uključujući aktiviste civilnog društva, pod sloganom „Bez pravde nema mira“, večerašnji protest ispred sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova u Tirani započeli s bacanjem kamenje i drugih predmeta u pravcu policijskih snaga.

Potom je protest nastavljen ispred sjedišta premijera Albanije na Bulevaru „Narodnih heroja“, gdje je policija upotrijebila suzavac i vodu da rastjera demonstrante, nakon što su se sukobili sa policijskim snagama. Nekoliko policajaca i građana povrijeđeno je, a policija je zadržala nekoliko demonstranata.

Građani su, također, protestovali ispred Skupštine Albanije i nekim drugim zonama u Tirani, uzrokujući materijalnu štetu na zgradama institucija i drugim objektima, oštetivši dekor postavljen za novogodišnje praznike i paleći kante za otpad.

I juče tokom protesta u Tirani sukobili su se demonstranti i policija, uprkos mjerama zabrane okupljanja sa preko 10 ljudi na otvorenim mjestima i u zatvorenom zbog pandemije koronavirusa.

Policijska uprava u Tirani saopštila je da su u vezi sa jučerašnjim protestom uhapšene tri osobe, procesuirane su četiri i za još osam građana se traga, pod optužbom za organizovanje ilegalnog okupljanja.

Povodom smrti 25-godišnjeg Klodiana Rashe u Tirani, reagovale su političke partije, aktivisti civilnog društva i građani.

U noći između utorka i srijede, 8. decembra, oko 1 sat i 45 minuta u vrijeme kada je ograničeno kretanje za građane zbog pandemije koronavirusa policija je pucala u 25-godišnjeg mladića i on je od zadobijenih rana preminuo. Policajac koji je pucao u mladića je uhapšen.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije