Regija i svijet

Hiljade građana na protestu u Minsku uprkos policijskim pretnjama silom

Hiljade građana Belorusije izašlo je na ulice Minska u nedelju, 18. oktobra, u znak protesta protiv autoritarne vladavine Aleksandra Lukašenka, uprkos pretnjama vlasti da će otvoriti vatru na demonstrante.

Građani su mirno prošetali centrom glavnog grada države, noseći zabranjenu crveno-belu zastavu opozicije, na protestu koji je ušao u 11. nedelju.

“Pogledaj kroz prozor. Prestanite da gledate televiziju “, skandirali su demonstranti, misleći na državno kontrolisane medije koji umanjuju veličinu i mirnu prirodu ovih skupova.

Antivladine demonstracije održavaju se svake nedelje u poslednja dva meseca i okupljaju na desetine hiljada ljudi.

Marš 18. oktobra događa se samo nekoliko dana nakon što su vlasti zapretile upotrebom vatre nad demonstrantima. Prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije, Gennady Kazakevich, 12. oktobra je izjavio naime da će snage bezbednosti „po potrebi koristiti specijalnu opremu i oružje“.

Snage bezbednosti su do sada priznale samo upotrebu vodenih topova, gumenih metaka i šok-granata nad demonstrantima.

Izjava Kazakevicha je bilo prvi put da su vlasti izričito zapretile upotrebom vatrenog oružja protiv opozicionih demonstranata.

Upotreba vatrenog oružja i municije označila bi veliku eskalaciju dvomesečnog sukoba između Lukašenka i demonstranata, koji su organizovali mirne skupove protiv njegovog spornog izbora u avgustu i protiv zlostavljanja i mučenja pritvorenika, uhapšenih na protestima nakon spornih izbora, održanih 9. avgusta.

Gotovo 600 ljudi, uključujući 43 novinara i fotografa, uhapšeno je prethodne nedelje, 11. oktobra, tokom mitinga, a većina njih su oslobođeni do kraja dana.

Šefovi diplomatija EU su upozorili Aleksandra Lukašenka da su spremni da i njega stave na listu na kojoj je već 40-tak beloruskih zvaničnika kojima su uvedene sankcije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije