Regija i svijet

KINA: Hongkonški prodemokratski tajkun uhićen po optužbi vlasti za navodnu pronevjeru

Takav slijed događaja budi strah od novog gušenja prodemokratskog aktivizma i istaknutih medijskih djelatnika, a prema novom zakonu o sigurnosti koji su kineske vlasti donijele ranije ove godine.

Hongkonški medijski tajkun i pristaša prodemokratskog pokreta Jimmy Lai optužen je za pronevjeru i uhićen te će ostati u zatvoru sve do saslušanja u travnju 2021. godine, javlja u četvrtak BBC.

Sud mu je u četvrtak odbio odobriti jamčevinu i tereti ga za protuzakonito korištenje prostorija njegove tvrtke.

Uhićenje je slijedilo dan nakon izricanje presude troje vođa prodemokratskih prosvjeda: Joshua Wong (24), osuđen je na 13 i pol mjeseci zatvora, a Agnes Chow (23) te Ivan Lam (26), na ukupno 10 i 7 mjeseci, prema optužbama za vođenje nezakonitih antivladinih prosvjeda 2019.

Takav slijed događaja budi strah od novog gušenja prodemokratskog aktivizma i istaknutih medijskih djelatnika, a prema novom zakonu o sigurnosti koji su kineske vlasti donijele ranije ove godine.

Kina tvrdi da je svrha tog novog zakona o sigurnosti vratiti stabilnost u Hong Kong nakon godinu dana prosvjeda, no kritičari tvrde da je donesen kako bi ušutkao svaki glas oporbe u toj bivšoj britanskoj koloniji vraćenoj Kini 1997.

Lai (73), je uhićen u srijedu navečer zajedno s još dva zaposlenika medijske tvrtke Next Digital.

Tu tvrtku osnovao je Lai, a ona objavljuje dnevnik Apple Daily, tabloid s velikom čitanošću koji kritički piše o hongkonškoj vladi i kineskom vodstvu.

U četvrtak su njih trojica bila izvedena pred sud pod optužbom za protuzakonito korištenje sjedišta tvrtke u svrhe koje nisu dopuštene, rečeno je no druge pojedinosti nisu navedene.

Kako je izvijestio Apple Daily, suca koji je zadužen za slučaj imenovala ja Carrie Lam, propekinška čelnica Hong Konga i zadužila ga za predmete s područja nacionalne sigurnosti.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije