Regija i svijet

Bivši premijer hrvatske vlade osuđen je na Županijskom sudu u Zagrebu na osam godina zatvora

Dio novca koji će, postane li presuda pravomoćna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran. Sutkinja Irena Kvaternik detaljno je obrazlagala izrečenu presudu te je na samom početku rekla kako se radi o "slučaju političke korupcije".

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora u korupcijskoj aferi Fimi-Media. Uz njega, zatvorske kazne u slučaju Fimi media dobili su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević dok HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

‘Slučaj političke korupcije’

Od tvrtke Fimi media oduzet će se, u slučaju pravomoćnosti, 11,9 milijuna kuna, dok je za njenu vlasnicu koja je u međuvremenu preminula utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2,5 milijuna kuna nezakonite koristi. Dio novca koji će, postane li presuda pravomoćna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran.

Sutkinja Irena Kvaternik detaljno je obrazlagala izrečenu presudu te je na samom početku rekla kako se radi o “slučaju političke korupcije”.

– Sud smatra dokazanim da je Ivo Sanader povezao i organizirao u zajedničko djelovanje Mladena Barišića, Nevenku Jurak, Branku Pavošević…Svaki član imao je točno određenu ulogu koju im je dodijelio Ivo Sanader i svatko je postupao po njegovu nalogu. Dogovorili su se da će se stranka financirati iz dobiti koju će ostvariti Fimi medija, a radilo se o tzv. “Crnom fondu”. Sve se to događalo najranije od 2004. Sud smatra da donacijama nije dokazana imovinska korist pa je taj dio optužnice ispušten – rekla je sutkinja Kvaternik.

Nadalje rekla je kako je i dokazana zlouporaba položaja Sanaderu i Pavošević, a Barišiću pomaganje u zlouporabi položaja.

– Dijelom je dokazana tvrdnja da je Barišić predao Sanaderu u dva navrata ukupno 15 milijuna kuna, a jedini je dokaz Barišićev iskaz. Nije bilo moguće, poštujući standarde i Europskog suda za ljudska prava, utvrditi odgovornost Ive Sanadera za to kazneno djelo samo na temelju tog iskaza – rekla je sutkinja. Ispušten je i dio optužbe da je donacijama ostvarena protupravna imovinska korist za stranku jer je to legalan način financiranja političkih stranaka. Može se govoriti eventualno o prekršajnoj odgovornosti u prikupljanju donacija a radilo se o iznosu od većem od 9 milijuna kuna, dodala je sutkinja.

Ustanovljeno je da je novcem financirana i kupnja opreme za Osječku televiziju, za Hrvatski list, za financiranje Marka Pekovića Thompsona.

Nije dokazano da su iz “crnog fonda” kupljena dva BMW-a, da su iz tog fonda plaćeni i pjevači Mišo Kovač i Nina Badrić. To je tvrdio jedino Barišić, a samo na tome se nije mogla temeljiti sudska presuda. Moguće je da je Barišić obavio ta plaćanja, ali to nisu morala biti sredstva iz Fimi medije, rekla je sutkinja Kvaternik u obrazloženju presude.

‘Koristio autoritet premijera’

Sutkinja je pojasnila kako je Sanader imao velik utjecaj i moć, kako u stranci tako i u državi.

– Sanader je imao svojstvo odgovorne osobe kao predsjednik stranke i vlade. Za ovaj sud uopće nije sporno da je nastupao sa pozicije premijera i koristio se autoritetom premijera, a čuli smo kako su izgledali sastanci u Vladi kada se nisu poštivale odluke premijera, rekla je sutkinja te dodala da je Sanader faktički bio i odgovorna osoba u stranci. Prvo je koristio svoju poziciju premijera da bi osigurao stranci novac iz nelegalnog izvora. On je odlučivao kako će se taj novac u stranci koristiti iako je to trebalo odlučivati Predsjedništvo, rekla je sutkinja i dodala: Čuli smo iz iskaza nekih svjedoka da u stranci nije bilo moguće bez Sanaderovog dopuštenja kupiti ni jedan CD – kazala je.

HDZ je kao pravna osoba odgovorna za kazneno djelo koji su počinili njezin predsjednik i blagajnica. Nakon što je obrazložila ovaj dio presude sutkinja je počela obrazlagati zašto Sanaderu i članovima njegove obitelji oduzima nezakonito stečenu imovinu. Sporne su bile neke kvalifikacije oko vrijednosti umjetnina u čemu se nije složio sa tužiteljstvom. Jer sud je prihvatio da je Sanader kolekciju umjetnina stvarao više od 30 godina. Sanader je nabavnu vrijednost procijenio na dva milijuna kuna, ali svejedno nesrazmjer njegove imovine po ocjeni suda iznosi više od 16 milijuna kuna. Sanader se s tom ocjenom slagao jer je tvrdio da je po povratku u Hrvatsku imao ušteđevinu veću od dva milijuna eura. Međutim, sud te Sanaderove navode smatra neuvjerljivim, rekla je sutkinja Kvaternik.

– Sanader u Austriji nije plaćao poreze i to je glavni razlog zašto sud nije prihvatio njegove navode – rekla je sutkinja Kvaternik.

HDZ-u je oduzeto 14,6 milijuna imovinske koristi jer je ustanovljeno u postupku da je toliku imovinsku korist stranka stekla. Oduzeta je i imovinska korist Nevenki Jurak i Fimi mediji.

Za članstvo u zločinačkom udruženju za Ratka Mačeka nastupila je zastara 1. 1. 2020 godine i sud je morao odbiti optužnicu, rekla je sutkinja Kvaternik. Nadalje, rekla je kako sud smatra da je Maček pomagao u kaznenom djelu.

Najavljene žalbe

– Suština je da je on govorio Pavošević da ne evidentira donacije. Prikupljanje nije zabranjeno, rekla je sutkinja i dodala da su sve donacije ušle u stranku mimo Mačeka. Jedino je Pavošević rekla da joj je Maček rekao da ne evidentira donacije, što spada u prekršaje, i na temelju toga ga se nije moglo osuditi. Kad je riječ o visinama kazni sud je bio ograničen.

Sanader je grubo zloupotrebljavao svoj položaj i moć. Uživao je privilegije, ali je imao nezasitne potrebe i to je činio na štetu svih građana pa i onih koji su ga izabrali. Stvorio je priču da je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak. Sud smatra ove kazne primjerenima i one utječu ja svijest počinitelja i da se kriminal ne isplati, rekla je na kraju obrazloženja presude sutkinja.

Sanaderovi odvjetnici najavili su žalbu na presudu.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije