Regija i svijet

Hrvatska: Policija uhvatila carinika koji je godinama lažirao izvoz namještaja u BiH, na čemu se masovno krao PDV

Krivotvorenim carinskim dokumentima fingiran je izvoz iz Hrvatske.

Zbog malverzacija s povratom poreza, krivotvorenjem carinske dokumentacije i službenih pečata uhićen je 56-godišnji djelatnik Carinske uprave. Uz njega su za prevare osumnjičena još dvojica muškaraca, ali istražitelji vjeruju da je lanac bio puno veći.

Za sada se zna da je prije četiri godine 56-godišnjak izradio krivotvorene pečate Ministarstva financija i Carinske uprave te faksimile na razna imena osoba, navodnih carinskih službenika koji zapravo uopće nisu postojali.

LAŽIRALI SU IZVOZ U BOSNU I HERCEGOVINU

Tim pečatima, sumnja se, od siječnja 2018. ovjeravao je zahtjeve za povrat PDV-a na osnovu računa koji su glasili na razne trgovačke lance. Među ostalim radilo se o računima Lesnine i Kera terma. Neke od tih računa su mu pribavili 26-godišnjak i 35-godišnjak, ali i još neki ljudi čiji identitet za sada nije potvrđen. Radilo se mahom o računima za namještaj, ali i za kupaonsku opremu te bijelu tehniku.

Carinik ih je, sumnja se, ovjeravao lažnim pečatima i faksimilima pa je izgledalo kao da se roba navedena u tim računima iznosi iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. U evidenciji su čak bili navedeni i brojevi carinarnica, no otkriveno je da ti brojevi ustvari uopće nisu postojali. Nakon takvog izvoza, inače, kupac ima pravo ostvariti povrat poreza u iznosu od 20 posto.

DIJELILI NOVAC IZVUČEN KRIVOTVORINAMA

U ovom trenutku još nije utvrđeno koliko je točno računa 56-godišnji carinik uspio krivotvoriti, niti koliko je zahtjeva za povrat PDV-a ispostavljeno. Ipak istražitelji znaju da je na osnovu njih 26-godišnjak na prodajnim mjestima isplaćivao ljudima koji bi donijeli te račune 20 postotni iznos PDV-a. Carinik je sebi ostavljao određeni postotak.

“U ovom času još se ne zna kolika je šteta učinjena državnom proračunu”, tvrde iz Policijske uprave zagrebačke čiji su inspektori raskrinkali carinika. Poznato je ipak da je on na ovaj način nelegalno zaradio gotovo četvrt milijuna kuna.

Osumnjičenog carinika i njegove suradnike kaznena prijava tereti za “prijevaru”, “krivotvorenje isprava”, te “izradu, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstva za krivotvorenje”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije