Regija i svijet

Hrvatska: Presude za homofobe koji su na prajdu palili duginu zastavu

Jednom od učesnika paljenja Dugine zastave u Zagrebu, 2021. godine, presuđena je obavezna mjera psihijatrijskog liječenja. Pritom, sud je konstatovao da se radi o osobama sa društvenog dna. U BiH, govor i akti mržnje, prema seksualnim ili bilo kojim drugim manjinama, odnosno prema svemu što se ne uklapa u fašisoidnu sliku monolitnih "konstitutivnih" kolektiviteta, ne da ne dovodi do krivičnih sankcija, nego je stimulans za političku karijeru, a društveno dno i establišment odavno su izmiješani do neprepoznavanja. Predsjednik entiteta i gradonačelnik njegovog najvećeg grada utrkuju se u ispadima homofobije, huliganske bande njihove riječi pretvaraju u (ne)djela, a u istom danu se LGBTIQ aktivistkinji, na protestnom maršu, otima dugina zastava i pojavljuje transparent kojim se ratnom zločincu čestita rođendan. A psihijatara nigdje. (Antikorupcija)

Sve se dogodilo na gej prajdu 2021. godine oko 22.30. U ekipi su bili 42-godišnji soboslikar M. M., 28-godišnji nezaposleni kuhar A. V., 22-godišnji prodavač I. L., koji je u vrijeme počinjenja djela bio tek jedva punoljetan, i još jedan mladić koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao 16 godina.

Četvorka je, prema danas objavljenoj presudi, došla na završno javno okupljanje nakon prajda kod Državnog arhiva gdje se nalazilo puno ljudi, uključujući pripadnike LGBTQ+ zajednice. Tamo su najprije naguravali jednog mladića, da bi mu potom uzeli zastavu koju je držao u ruci i zapalili je.

“Uočivši M. M. koji je nosio zastavu duginih boja počeli su mu dovikivati: ‘Kakva ti je to zastava, pederčino’, da bi mu zatim I. okrivljeni M. M. prišao i odgurnuo ga, nakon čega su mu zajedno uzeli zastavu duginih boja, te ju je I. okrivljeni M. M. najprije pokušalo zapaliti upaljačem, a nakon što nije u tome uspio, IV. okrivljeni maloljetnik je donio sprej i pomoću njega zapalio zastavu dok su je II. okrivljeni I. L. i III. okrivljeni A. V. pridržavali”, opisuje sud.

Sud je ocijenio da je nasilnička skupina postupala “zajedno i po dogovoru, u nakani izazivanja netrpeljivosti prema osobama drukčijeg spolnog opredjeljenja, kao i u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja i osjećaj mržnje prema osobama drukčijeg spolnog opredjeljenja”, te su osuđeni za zločin iz mržnje.

Jednom smeta zastava, drugi kaže da su ju palili iz veselja

Napadači su u svojoj obrani otkrili da su pripadnici Bad Blue Boysa te su tvrdili da su na trg sa svojim društvom došli prije pripadnika LGBTQ+ zajednice, koja se tamo pojavila “samo kako bi ih isprovocirala.” M. M. je rekao da je “on bivši navijač i da te dugine boje njega jako smetaju, da mu je ta zastava bila trn u oku i da mu smeta što oni govore u javnosti da bi posvajali djecu. “To ljude smeta, smeta mi što su drukčiji od mene”, rekao je.

A. V. je također rekao da mu zastava smeta i da je to što se M. M. ogrnuo njome shvatio kao izravnu provokaciju te da gej osobe općenito smatra prijetnjom. S druge strane, I. L. se na sudu branio da zastavu nije palio zbog mržnje, već veselja, i da se u zraku oko njih u tom trenutku osjećala vesela atmosfera. Dodao je i da uopće nije shvatio da tim ljudima ta zastava toliko znači.

Trojica punoljetnih počinitelja uhićeni su odmah sljedećeg dana. A. V. i I. L. u istražnom su zatvoru proveli mjesec dana, dok je najstariji M. M., koji je inače otac 6-godišnjeg djeteta, iza rešetaka bio od 4. srpnja do 1. listopada.

Uvjetne kazne i psihoterapija

Prvookrivljeni M. M. osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, no sud mu je u to uračunao tri mjeseca koje je proveo u istražnom zatvoru.

Drugookrivljenom I.L., koji je u vrijeme počinjenja djela bio mlađi punoljetnik, sud je pak odredio odgojnu mjeru posebne obveze uključivanja u pojedinačni ili skupni psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade, a ako u roku od dvije godine počini novo kazneno djelo ili se ne odazove psihosocijalnom tretmanu, mogao bi završiti u, navodi presuda, maloljetničkom zatvoru.

Trećeoptuženi A. V. osuđen je na uvjetnu kaznu od 3 mjeseca zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a maloljetniku je izrečena odgojna mjera uključivanja u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od 100 sati.

Svi su na kraju oslobođeni troškova kaznenog postupka jer je sutkinja ocijenila da nitko od njih nema nikakve imovine, da su slabo plaćeni te općenito slabijeg socio-ekonomskog statusa.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije