Građanski aktivizam

I bez uhapšenog bivšeg načelnika, Služba za urbanizam Općine Stari Grad nastavlja da ignoriše stavove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Ombudsmana za ljudska prava i građana naselja Alifakovac

Reagovala je (svojevremeno) i institucija Ombudsmena za ljudska prava, koja je dala mišljenje prema kojem je postupanje Općine Stari Grad izrazito zabrinjavajuće, te da odluke i postupanja organa i tijela institucija u BiH ne smiju kod građana stvarati osjećaj nesigurnosti i izazivati nepovjerenje građana u zakoniti rad javnih organa.

Neformalna grupa građana „Zgrada“, iz sarajevskog naselja Alifakovac, već godinama vodi borbu protiv, netransparentnim izmjenama regulacionog plana planirane, gradnje stambeno-poslovnog objekta u dvorištu austrougarske zgrade, na adresi Maguda 3, u kojoj oni žive.

Pritom, Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH je 2019. godine obavijestila Općinu Stari Grad da je pokrenula postupak za proglašenje tog dijela stare jezgre Sarajeva nacionalnim spomenikom “Historijski urbani krajolik Sarajeva”. Unatoč tome, Općina je naredne godine isparcelisala zemljište, a u junu 2021. oglasila prodaju jednog dijela. Početkom jula 2021. Komisija je pozvala Općinu da obustavi licitaciju i dostavi relevantnu dokumentaciju koja se tiče te parcele i neposrednog okruženja, međutim, Općina je taj poziv ignorisala, tvrdeći da se parcela nalazi u zaštinom pojasu, a ne u obuhvatu nacionalnog spomenika, i tri dana kasnije zemljište prodala.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH proglašena je nestručnom, njeno mišljenje nebitnim, a građanima oduzeta njihova prava.

Naime, u procesu cijepanja nekada jedinstvene zaštićene parcele, s namjerom da se dio tog zemljišta nelegalno izuzme iz obuhvata nacionalnog spomenika, između postojeće zgrade i parcele na kojoj je planirana gradnja nastala je uska parcela, široka svega par metara, na kojoj se nalazi pristupni put postojećoj zgradi. Na osnovu toga je Općina Stari Grad ustvrdila da stanari postojećeg objekta ne graniče neposredno sa parcelom na kojoj je planirana gradnja, te zbog toga ne mogu biti zainteresirana strana u postupku izdavanja dozvola za gradnju, te su, na osnovu toga, isključeni iz svih procesa odlučivanja.

Ponašanje odgovornih u Općini Stari Grad pokazuje sklonost zloupotrebi položaja i mahinacijama i zanemarivanja interesa građana i zajednice u cjelini, zarad interesa investitora. I otvara sumnje u korupciju u pozadini čitavog slučaja.

Općina Stari Grad je, u nastavku, izdala urbanističku saglasnost, ne ostavljajući građanima mogućnost učešća u ovom procesu zbog čega je reagovala i institucija Ombudsmena za ljudska prava, koja je dala mišljenje prema kojem je postupanje Općine Stari Grad izrazito zabrinjavajuće, te da odluke i postupanja organa i tijela institucija u BiH ne smiju kod građana stvarati osjećaj nesigurnosti i izazivati nepovjerenje građana u zakoniti rad javnih organa.

Da su građani zaista u pravu i da se novoformirana parcela nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika “Historijski urbani krajolik Sarajeva”, potvrdila je i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koja je u svom mišljenju iz jula 2023. godine navela da se novoformirana parcela nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika, kao i parcela od koje je cijepanjem nastala, te da cijepanje parcela prije ili za vrijeme donošenja odluke o proglašenju HUK-a nacionalnim spomenikom ne utiče na namjeru Komisije da cijelu parcelu proglasi nacionalnim spomenikom.

Svojim postupcima Općina Stari Grad dovela je u zabludu kupca parcele, građane, ali i institucije da se novoformirana parcela nalazi u zaštitnom pojasu, te da je zbog toga Općina nadležna za izdavanje urbanističke saglasnosti i drugih dozvola, što zapravo nije tačno, jer dozvole za gradnju u obuhvatu nacionalnog spomenika izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Neformalna grupa građana „Zgrada“, nakon što je zaprimila mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, u augustu 2023. godine uputila je i zvaničnu inicijativu Općini Stari Grad sa zahtjevom da se planirani objekat izbriše iz Regulacionog plana obzirom da se nalazi unutar obuhvata nacionalnog spomenika.

Pored toga, u okviru Javne rasprave o budžetu Općine Stari Grad održane 08.01.2024., predstavnici neformalne grupe su podnijeli prijedlog da se ovogodišnjim budžetom planiraju sredstava za izmjenu Regulacionog plana kojim će se izbrisati planirani objekat.

Međutim, Služba za urbanizam Općine Stari Grad, pripremajući materijale za sjednicu OV Stari Grad koja se održala 31. januara, a na kojoj se usvajao budžet Općine, odbila je ovaj zahtjev grupe građana i dalje tvrdeći da se navedena parcela nalazi u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika “Historijski urbani krajolik Sarajeva”. Svojim postupkom nadležna općinska služba očigledno nastavlja da odbacuje stavove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koja je ranije potvrdila da parcela nalazi u obuhvatu nacionalnog spomenika, a ne njegovog zaštitnog pojasa kako Služba tvrdi.

Kako su postupanja čelnih ljudi Općine Stari Grad u proteklom periodu bila pod lupom istražnih i pravosudnih organa što je dovelo i do hapšenja bivšeg načelnika Općine Ibrahima Hadžibrajrića i njegovih bližih saradnika, ovakvo ponašanje općinske službe je pomalo iznenađujuće. I izgleda kao poziv nadležnim organima da prošire istragu i dopune listu osumnjičenih.

S druge strane, građani izražavaju nadu da će se dolaskom novog načelnika stvari promijeniti, te da će se propisi početi poštovati, a njihovi prekršitelji kažnjavati. I ne odustaju od svojih zahtjeva da se izvrše izmjene Regulacionog plana i okonča priča oko planirane gradnje u obuhvatu nacionalnog spomenika.

„Pozivamo Općinsko vijeće Općine Stari Grad Sarajevo, kao nadležno tijelo za donošenje Regulacionih planova na području Starog Grada, da najozbiljnije razmotri stručno mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i postupi u skladu s njim. To konkreno u ovom slučaju znači brisanje planiranog objekta iz Regulacionog plana, s parcele koja se od 08.01.2021., odnosno od kad je Odluka o proglašenju “Historijskog urbanog krajolika Sarajeva” objavljena u Službenom listu BiH, nalazi unutar obuhvata nacionalnog spomenika.

Dodatno, pozivamo Službu za urbanizam da svoje komentare zasniva na mišljenju državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, a ne suprotno njemu, kako je to bio slučaj u sklopu javne rasprave održane 08.01.2024.“, poručili su iz neformalne grupe građana „Zgrada“.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije