Građanski aktivizam

I dalje poteškoće s prijevozom učenika u Jablanici, roditelji najavljuju protest

„Općina ima sredstva uplaćena od kantona. Ne radi se ništa ili se ne želi da radi."

U Osnovnoj školi „Suljo Čilić“ u Jablanici na nastavu nisu došla 52 učenika. Jučer čak 124 – s onima koji problem s prijevozom imaju solidarizirali su se i drugi roditelji. Jedno odjeljenje devetog razreda ovih dana pohađa tek dvoje-troje učenika. Na nastavi nisu svi jer djeca iz udaljenijih i prigradskih naselja nemaju osiguran prijevoz. Kompanija koja je posljednjih godina prevozila djecu otkazala je saradnju. A dugotrajno rješenje zapelo je na javnim nabavkama.

Iako je nastava počela još 4. septembra, za kćerke Mersihe Begović danas je prvi dan u školi. Bez organizovanog prijevoza djevojčice nisu bile u prilici sigurno se i na vrijeme prebaciti iz Donje Jablanice, u kojoj žive, do škole i nazad. Gubile su tako mnogo.

„Jedna djevojčica ima teškoća s govorom i ona gradivo koje učiteljica spremi ne stiže uraditi. Čak nemaju osjećaj da idu u školu, da imaju neke obaveze da rade“, priča Mersiha.

Zato je prihvatila ponudu Općine Jablanica, odnosno načelnika da se za onu djecu koja prijevoz nemaju u službu stave općinska vozila.

„Tako nek ostane narednih dana dok se prijevoz ne riješi. Neka njih u školi, evo ima neko rješenje“, dodaje Mersiha

No, još je mnogo roditelja čija djeca već drugu sedmicu sjede kući. Sin Mahira Mešića u ovu je školu, nakon pet razreda provedenih u jednoj područnoj, trebao krenuti prvi put.

„On je već deset dana van škole. Nije upoznao ni razrednicu, nije upoznao školske kolege“, kaže Mahir.

Ne misli da su ad hoc rješenja, poput nuđenja prijevoza službenim vozilima, pametna. On želi da se situacija s prijevezom učenika riješi jednom zauvijek.

„Općina ima sredstva uplaćena od kantona. Ne radi se ništa ili se ne želi da radi. Ne nudi se konkretno rješenje. S načelnikom smo imali tri sastanka, ništa nismo konkretno zaključili“, ističe Mešić.

No, načelnik Jablanice Damir Šabanović jasnog je stava:

„Pokušavamo riješiti taj problem, ovo sve što se radilo zadnjih pet godina – sve su to improvizacije i do nekog trajnog rješenja mi moramo improvizovati. Djeca moraju ići u školu.“

Pet se godina improvizira jer se toliko dugo pokušava postupak javne nabavke usluge prijevoza đaka privesti kraju. 20 puta pokretan, s 39 žalbi obaran. U međuvremenu, djecu počinju voziti prijevoznici koje plaćaju roditelji, sredstvima koja im općina direktno uplaćuje. Ove je godine jedan takav prijevoznik tu saradnju otkazao. Pred sami početak školske godine. Kako dalje – niko ne zna. Roditelji najavljuju protest. Načelnik tvrdi da rješenje traže. A djeca, njih pedesetak, na nastavi nije već osmi dan.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije