Neformalna grupa građana Drvara i Bosanskog Grahova protiv odlaganja otpada iz Italije u njihovoj opštini

I pored obećanja o brzom rješavanju problema, Drvarčani i Božić proveli sa italijanskim otpadom u svom gradu. Bez otpada – ne prije ljeta.

''Mislim da prije februara taj posao neće biti započet. Radićemo do tada na pripremi za transport, pakovanju rasutog otpada i ostalom, u saradnji sa federalnom inspekcijom. Kompletan posao zatim će trajati narednih 4 do 5 mjeseci'', kaže, za Antikorupcija.info, direktor firme s kojom je potpisan ugovor za odvoz nelegalno deponovanog italijanskog otpada u Drvaru.

“Ne lipši magarče do zelene trave”, narodna je izreka koja je trebala da nas nauči da ne vjerujemo u obećanja. Pogotovo u ona previše lijepa. Kao što je recimo… obećanje o Drvaru bez uvezenog italijanskog otpada “za nekoliko dana”.

A prema Srni, upravo su to obećanje, prije katoličkog Božića, dali i načelnica opštine Drvar i Federalni urbanističko-ekološki inspektorat.

No, prođe i katolički Božić, prođe i Nova godina, a prođe i pravoslavni Božić, a otpad je i dalje tamo gdje je i bilo.

I biće. Još prilično dugo.

Prema našim informacima taj posao, naime, neće ni započeti prije februara. To su nam saopštili iz firme Kemeko-BH iz Puračića kod Lukavca (Tuzlanski kanton), koja, je po odluci Federalne uprave za inspekcijske poslove, 17. decembra, izabrana kao najpovoljniji ponuđač i dodjeljen joj je ugovor za zbrinjavanje otpada iz Drvara.

“Mislim da prije februara taj posao neće biti započet. Radićemo do tada na pripremi za transport, pakovanju rasutog otpada i ostalom, u saradnji sa federalnom inspekcijom. Kompletan posao zatim će trajati narednih četiri do pet mjeseci”, kaže, za Antikorupcija.info, direktor firme Kemeko-BH, Maid Hadžimujić.

Hadžimujić nije mogao da precizira na koji način će otpad iz Drvara biti zbrinut, odnosno riješen, rekavši da su opcije spaljivanje u pogonima Cementare u Lukavcu ili izmještanje izvan granica BiH.

Kemeko-BH je, inače, prema podacima na njihovoj web stranici, ispostava slovenačke firme SUROVINA, koja zavisna preduzeća ima i u Hrvatskoj i Srbiji. Bavi se skupljanjem, skladištenjem i zbrinjavanjem opasnog otpada u industriji, životnoj okolini i domaćinstvima, specijalnim čišćenjima u industriji, obradom medicinskog otpada, proizvodnjom, inženjeringom i konzaltingom. I – ono što je posebno zanimljivo – najveći je izvoznik opasnog otpada iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske Unije.

Informacijama o najvjerovatnijoj dinamici uklanjanja otpada iz njihove životne sredine, građani Drvara, kojima je stalno obećavano skoro rješenje (“narednih dana”), očekivano, nisu zadovoljni.

Najžešći kritičar lagerovanja otpada u Drvaru i jedna od organizatora svojevremenih protesta građana, tim povodom, Živana Sabljić, ne štedi sa kritikama ni opštinsku, ni kantonalnu, niti vlast na nivou Federacije.

“Iako su nas iz Opštine, kao i Federalnog inspektorata ubjeđivali da će taj posao biti brzo odrađen, pretpostavljali smo da su to samo prazna obećanja. Znamo da je potrebno granuliranje, razvrstavanje već sada rasutih bala sa otpadom, od kojih su neke i vani i protekli mjeseci sa kišnim periodom, pa i snijegom su učinili svoje”, ogročenje za naš portal, ali i svijest o realnoj slici problema, izrazila je Sabljić.

Nije krio razočarenje, kada smo ga upoznali sa informacijama, ni Marko Zarač, koji se tokom protklih mjeseci, takođe, iskazao svojom angažovanošću i upornim instiranjem na rješenju ovog problema.

„Ako nam naša djeca ne mogu da žive u normalnoj, zdravoj državi, bar su mogli da žive u zdravoj i nezagađenoj sredini. Šleperi i šleperi iz Italije medicinskog otpada maski, peškira, ćebadi i ko zna čega sve ne, je istovareno na dvije lokacije u gradu. Politika me nikad nije zanimala, niti me sad zanima, niti kako je firma koja vrši prevoz i odlaganje smeća registrovana u zgradi Opštine Drvar. Po meni, nije problem ko, gdje i kad je registrovo firmu, nego je problem otpad, što truju našu djecu, što truju nas. Trebamo biti jedinstveni i napraviti situaciju da se to hitno vozi iz Drvara. Ako dozvolimo da ovo ostane u Drvaru onda smo totalno lud narod. Ne znam čija je Panelka i ko je dozvolio da se taj otpad tu lageruje, ali znam sigurno da taj niti voli Drvar niti Drvarčane“, kaže Zarač, koji je inače i široj javnosti poznati ljubitelj prirode, osnivač paraglajding kluba i organizator poznate ovdašnje manifestacije “Desant na Drvar”, koja okuplja paraglajdere iz cijele BiH i inostranstva.

Iako u poznim godinama, protivnik odlaganja otpada u Drvaru je i Mladen Gloginja, predsjednik Ekološkog udruženja “Klekovača”.

„Naše udruženje propagira i edukuje, od onih najmlađih Drvarčana, pa do najstarijih, da svojim djelovanjem sačuvaju i zaštite životnu sredinu. Udruženje je do sada realizovlo više projekata na zaštiti i unapređenju životne sredine na području drvarske opštine, ali smo nemoćni pred ovim problemom koji su nam drugi donijeli i nametnuli. On je sada veći od problema koji nam je do sada bio na prvom mjestu, a to je da od požara zaštitimo šume, ptice i ljekovito bilje”, kaže nam Gloginja na temu ovog problema u svom gradu, Drvaru.

Podsjećamo, problem nelegalno deponovanog otpada iz Italije, u Drvaru i Bosanskom Grahovu, nastao je prije više od pola godine, kada je firma “Krom reciklaža” uvezla, istovarila i ostavila otpad koji je zapravo trebao da bude uništen, što je izazvalo protestna okupljanja građana i blokadu saobraćaja u tom dijelu države. Nastavak je bio klasična priča o neefikasnosti naše vlasti, u kojoj se miješaju, nikad otklonjene sumnje u korupciju, hronična nesposobnost i nezainteresovanost za probleme građana, te, problemi složenog uređenja i podijeljenih nadležnosti, u kojima svako prebacuje odgovornost na drugog, a kada se i primi neke obaveze, to postaje noćna mora kojoj se ne zna kraj.

U ovom slučaju, potpisani ugovor sa firmom koja treba da odveze otpad (ali se još ne zna gdje???) ono je čuveno “svjetlo na kraju tunela”. Samo je tunel podugačak, pa će se na “voz” koji će odvesti otpad, morati čekati do ljeta. Ako se i to, u međuvremenu, ne pretvori u “olako obećanu brzinu”.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije