Komentari i analize

IAKO NEMA ZAKONSKOG UPORIŠTA ZA HITNOST: Za vlast u Brčkom korona je i dalje nepredvidiva pojava

Gotovo četiri mjeseca je prošlo kako je Agencija za javne nabavke upozorila institucije i javna preduzeća kako za hitne nabavke korištenjem pregovaračkog postupka više nema opravdanja. Višestranačka vlast u Brčkom u mnogo čemu nije složna, ali jeste u sferi javnih nabavki

Za Brčko Distrikt još uvijek vrijede pravila o hitnoj nabavci korištenjem pregovaračkog postupka, kao da je epidemija korona virusa počela prije nekoliko dana, a ne u martu ove godine. Istina, 24. jula u Brčkom je ponovo proglašeno stanje epidemije, ali to nije opravdanje za nastavak sistema koji je (zlo)upotrijebljen početkom epidemije i pandemije korona virusa na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Tako je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge 10. avgusta donijelo posebnu odluku o pokretanju postupka javne nabavke putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja za nabavku PCR kitova za detekciju korona virusa, vrijednosti 140.800 maraka.

U odluci je ovakav postupak obrazložen pozivanjem na član 21, stav 1, tačka Zakona o javnim nabavkama u kojem je navedeno da Ugovorni organ izuzetno može ugovor o nabavci dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci. I to kada se, zbog dokazivih razloga krajnje hitnosti, prouzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ ne mogu ispoštovati ovim zakonom utvrđeni minimalni rokovi za otvoreni, ograničeni ili pregovarački postupak sa objavom obavještenja.

Naravno, korona virus u avgustu, pet mjeseci nakon pandemije, ne može biti svrstan pod „događaj nepredvidiv za ugovorni organ“. Razloge treba tražiti u otvaranju PCR labaratorije u Brčkom, koja je počela sa radom 3. avgusta.

„Mi smo nakon nabave uređaja odmah pokrenuli i nabavu i rezervirali još 2.000 testova, te neće biti nestašice. Svi uzorci koji se uzmu do 11 sati donose se u laboratorij i navečer su završeni, odnosno uzorci koji su uzeti danas najkasnije će biti urađeni sutra. Ključno je da moramo imati obučen kadar koji je spreman ove poslove obavljati kako treba”, saopšteno je tada iz Vlade Brčko Distrikta BiH.

Do kraja jula testiranje je radio Zdravstveni centar Brčko, čiji je dnevni kapacitet bio neodstatan, da bi potom bila otvorena Laboratorija Pododjela za javno zdravstvo Brčko distrikta BiH. Istovremeno su počela i komercijalna testiranja, tako da je zbog velikog interesa, pogotovo onih koji su trebali putovati, potražnja za testiranjem povećana, što je vjerovatno uzrokovalo da se testovi brže iskoriste.

Naravno, sve to ne opravdava postupak koji bi morao biti usklađen za Zakonom. Ista praksa nastavljena je i u septembru, pozivom na pregovarački postupak bez objave obavještenja.

Vrijeme kada je to bilo opravdano, odavno je prošlo. U Agenciji za javne nabavke odavno su zauzeli stav da za to više nema opravdanja.

“Provođenje pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja i pozivanje na hitnost ne mogu se više smatrati opravdanim. Javna nabavka mogla je biti izuzeta od primjene Zakona samo u situacijama krajnje hitnosti, kada je potrebno reagovati istog momenta, npr u roku od jedan ili dva sata, u slučajevima izuzetne nužde, kada nije moguće primijeniti postupak nabavke po hitnoj proceduri”, saopšteno je iz Agencije za javne nabavke.

„Nažalost, u situaciji epidemije korona virusa došlo je do eksplozije netransparetne potrošnje sredstava za javne nabavke. Sistem javnih nabavki ne samo da toleriše nego promovira takvu vrstu nezakonitog, netransparentnog, trošenja javnih sredstava. Ono što je signifikantno u doba pandemije jeste da su se svi ugovorni organi, od općinskog nivoa do državnog nivoa, neregularno koristili sistem javnih nabavki za trošenje sredstava nas građana BiH“, izjavio je za Žurnal Mervan Miraščija iz Fonda Otvoreno društvo BiH.

Epidemija korona virusa iznenadila je i policiju Brčko distrikta, pa su po istom sistemu i sa istim obrazloženjem pristupili nabavci zaštitnih rukavica, pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije