Podsjećanja

III 2021.: Bijeli Brijeg i sumnje na crnu korupciju oko njega (incl. VIDEO)

U rubrici Podsjećanja i... Članovi neformalne grupe građana ''Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu'', o problemu koji je u fokusu njihovog interesa razgovarali sa Gradonačelnikom, vijećnicom Gradskog vijeća, a onda za mišljenje o nelegalnoj gradnji pitali građane Mostara.

U prošle sedmice objavljenom izvještaju o prijavama korupcije koje su stigle na adresu njegovog Centra za pružanje pravne pomoći, tokom prošle godine, Transparency International u BiH konstatovao je da se najveći broj tih prijava odnosio na sektore državne uprave, pravosuđa i zdravstva. Ali je naglasio i da posebno zabrinjava povećani broj prijava građana koje se odnose na oblast građevinarstva i urbanizma, gdje često vlasnici parcela koji se graniče sa nelegalno sagrađenim objektima vode dugogodišnje pravne borbe protiv bespravne gradnje.

U ovaj trend uklapa se i bespravna gradnja u Mostaru, na koju ukazuje neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“, koji su se nedavno sastali sa novoizabranim gradonačelnikom Mariom Kordićem i načelnicom Odjela za urbanizam Marinom Deronjić, a potom i sa vijećnicom novog Gradskog vijeća Boškom Ćavar, s ciljem da ih sve pobliže upoznaju s problemima, nepravilnostima i nezakonitostima oko novoizgrađenog stambeno-poslovnog objekta na Bijelom Brijegu, za koje ova grupa odgovornim smatra bivšeg gradonačelnika i šefove službi koje su izdavale ilegalne dozvole.

“Novoizgrađeni nelegalni objekt nas svojim dimenzijama ugrožava i izravno utječe na kvalitetu našeg života (buka, svakodnevni radovi, pristupne prometnice izrovane zbog priključaka nove zgrade, ograničen protok sunčeve svjetlosti, narušena privatnost jer smo primorani držati spuštene roletne i zatvorene prozore kako ne bismo gledali u stanove stanara te nove zgrade i obrnuto i td.). A da ne spominjemo  činjenicu da je vrijednost stanova u našoj zgradi a koji izravno gledaju na novoizgrađenu zgradu niža za najmanje 30% u odnosu na vrijeme prije njene izgradnje. Da stvar bude gora, investitor na istoj lokaciji ima namjeru graditi još jedan ilegalni objekat.”, kažu iz ove neformalne grupe građana.

Zbog svih navedenih problema koje su im prouzročili, boreći se protiv njih, a ne protiv ilegalne gradnje i odgovornih za nju, stanari su, protiv bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka i inspektora Nebojše Šarića, podnijeli kaznene prijave, te, očekuju sudsko utvrđivanje odgovornosi navedenih osoba u kriminalnoj izgradnji na Bijelom Brijegu.

A šta o nelegalnoj gradnji misle građani Mostara koje su aktivisti ove neformalne grupe anketirali ovih dana, pogledajte u videu u nastavku.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije