Podsjećanja

III 2021.: Ludilo u javnim komunalnim preduzećima – Ako ne plate račune za vodu, građani Doboja ne mogu preko granice!

U rubrici Podsjećanja, portala Antikorupcija, i... ''Znamo mi građani dobro, da nas naše obaveze čekaju da ih platimo kad-tad, na ovaj ili onaj način, ali način na koji građanima Doboja prijete iz javnog preduzeća Vodovod, premašio je sve do sada viđeno.'', navode iz Udruženje za zaštitu potrošača “DON”, koje je obećalo da će preuzeti ovaj slučaj i sa svoje strane stati u odbranu potrošača u Doboju, smatrajući mjere "Vodovoda" više nego drastičnim i u vremenu pandemije neprimjerenim.

Tri gradska komunalna preduzeća u Doboju, unazad pet godina, na razne načine izazivaju Konkurencijsko vijeće BiH, svojim bahatim odnosom prema potrošačima i svojevrsnim maltretiranjem korisnika svojih usluga.

Portal Antikorupcija je već izvještavao da su “Progres”, “Vodovod” i “Gradska toplana”, još 2015. godine, povećale cijene komunalija za 15 odsto, pod izgovorom povećanja cijena električne energije. Koja, međutim, ni tada, a ni do dana današnjeg, nije poskupljivala. Ali građani, svo ovo vrijeme, plaćaju uvećane račune koje im, na osnovu odluke osnivača Grada Doboj, a sa navedenim izgovorom, ta preduzeća isporučuju.

Uzalud su građani podnosili krivičnu prijavu, zbog prevare, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj. Bez rezultata bila je i istraga MUP-a, odnosno Policijske uprave Doboj. U dobojskom Osnovnom sudu još uvijek traje sudski proces po tužbi za istu stvar, od strane Centra za humanu politiku.

Pojedinačno,…

“Gradsku toplanu”, kao pružaoca usluga grijanja i Grad Doboj, kao njenog osnivača, po prijavi Udruženja za zaštitu potrošača “DON”, kaznilo je prije dvije godine Konkurencijsko vijeće, zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu isporuke toplotne energije. Toplana je kažnjena sa 7.315 maraka zbog toga što je privremeno isključenim korisnicima gradskog grijanja zaračunavala i naplaćivala distributivne troškove, dok je njen osnivač, Grad Doboj, za kršenje Zakona o konkurenciji kažnjen sa čak 60.750 KM.

Komunalnom preduzeću “Progres” Konkurencijsko vijeće je zaprijetilo kaznom zbog žalbe dijela potrošača da ih je “Progres” diskriminatorski uslovljavao da smeće pakuju u jednu kesu i određeni dan u nedjelji iznose ispred svojih domova, dok je onima u centru grada obezbijedio kontejnere za odlaganja otpada u neograničenih količinama.

Poslednji “biser” dobojskih komunalnih preduzeća stigao je ovih dana iz “Vodovoda”, koji su zbog neplaćene usluge isporuke vode zaprijetili nizom drastičnih mjera, uključujući i – zabranu prelaska granica BiH.

U Sudu predloženom Rješenju o izvršenju, “Vodovod” traži da se, ukoliko korisnik njegovih usluga ne plati dug u roku od 8 dana, dug, pripadajuće mu kamate i troškovi izvršnog postupka namire prodajom nekretnina u vlasništvu korisnika – stana, poslovnog prostora, garaže, kuće ili zemljišta.

“Druga mjera u nizu je zapljena plate, treća penzije, zatim novčanih sredstava ako ih imam bilo gdje u bankama u RS ili Federaciji BiH, jer je bankama po prijemu rješenja koje su i meni dostavili naloženo da ga uplate kod jedne banke u Banjaluci. Ali, tek kod pete mjere mi je pao mrak na oči kada sam pročitao da će mi biti izvršena zapljena i mizernog boračkog dodatka kojeg primam kod Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Doboj” – požalio nam se jedan od potrošača koji su dobili rješenje o izvršenju.

Dodao je da se na boračkom dodatku nije završio spisak mjera kojim prijete u ovom preduzeću, već mu, kao i ostalima dužnicima zavisno od visine duga i mogućnosti namirenja potraživanja, prijete i zapljenom i prodajom putničkog automobila u vlasništvu, zabranom produžetka registracije vozila do namirivanja duga, pa čak i – prodajom oružja u posjedu. (A zašto baš oružja, a ne umjetničkih slika, kolekcije poštanskih maraka ili rasplodnog bika, to će te morati pitati ove iz “Vodovoda”)

“Navedeno je da, ukoliko onemogućim sudskim izvršiocima zapljenu pokretnih stvari, angažovati Okružni centar Sudske policije Doboj da to prinudno omogući, te da će zapljenjeno odvesti “Vodovod” svojim ljudstvom i prijevozom” – nije mogao da sakrije ogorčenost i ljutnju dužnik ovog komunalnog preduzeća, koji je zbog pandemije korona virusa, u međuvremenu, ostao bez posla.

Dozu crnog humora u čitavu priču unosi podatak da je nakon nabrajanja svih ovih načina na koji “Vodovod” pokušava doći do naplate duga od korisnika, navedeno: “U slučaju da prethodni predmetni i sredstva izvršenja ne budu dovoljni za namirenje potraživanja tražioca izvršenja predlažemo da sud odredi izvršenje i zapljenom, procjenom i prodajom pokretnih stvari izvršenika…”

Što, s jedne strane, znači da “Vodovod” od Suda zahtjeva da čovjeku prvo zaplijeni i proda stan ili kuću, pa tek ako to ne bude dovoljno za namirenje duga (a valjda ljudi u Doboju po stanovima imaju aqua parkove?) da mu zaplijene i prodaju namještaj iz kuće (“Vodovodu” je obrnut redosljed očito nelogičan – zašto bi čovjeku zaplijenili i prodali veš mašinu ili regal, kad mogu stan ili kuću na dva sprata). A, s druge strane, gore navedeni citat iz zvaničnog dokumenta, znači da za “Vodovod” automobil, novac i oružje nisu pokretna, nego nepokretna imovina. Što ima neke logike, ako vam je auto pokvaren i stoji u dvorištu već 17 godina, ali teško da ga, u tom slučaju, možemo tretirati kao imovinu.

No, crnohumorni biser, sa primjesama kafkijanskog ludila, je ostavljen za kraj. Naime, naš sagovornik je, velikim slovima, na kraju ovog dokumenta krcatog prijetnjama, upozoren da će “Vodovod” do naplate duga naložiti Osnovnom sudu oduzimanje putne isprave “i da mu se na taj način onemogući prelazak državne granice, te da se izrekne mjera kojom se zabranjuje korištenje lične karte za prelazak državne granice BiH”.

Dakle, što kažu: “Da nije žalosno, bilo bi smiješno”. Državnu nam granicu prelaze kriminalci, ratni zločinci, teroristi,… ali oni koji imaju neizmirenih dugova prema dobojskom “Vodovodu”, bogami, neće.

I za kraj, ako ste pomislili da se sve ovo radi zbog nekih astronomskih dugova, koji svoj početak imaju u vremenu dok su dinosaurusi još uvijek hodali zemljom ili bar Drug Tito bio živ, varate se. Oduzimanjem i prodajom kuće ili stana i svim ostalim, “Vodovod” prijeti ljudima čiji je dug par stotina maraka ili i manje. Naš sagovornik u ovom tekstu je ovu prijetnju dobio zbog duga od 210 KM.

Udruženje za zaštitu potrošača “DON” je obećalo da će preuzeti slučaj i sa svoje strane stati u odbranu potrošača u Doboju, smatrajući navedene mjere više nego drastičnim i u vremenu pandemije neprimjerenim.

“U vrijeme pandemije izazvane Corona virusom, dešavaju se mnogi čudni događaji, u kojima niko ne vodi računa o psihičkom stanju građana u ovoj zemlji. Želimo istaknuti sve prisutniji strah kako od ovog nepoznatog, virusa, a tako i strah za preživljavanje u ovako teškim vremenima. Svjedoci smo čestih zatvaranja i zaista teškog održavanja privrede i zadržavanja radnih mjesta, ali podjednako i nebrige o penzionerima, o onim najsiromašnjijim slojevima našeg društva, o ljudima koji su ostali bez posla i o mnogim koje možda nismo pomenuli a u teškoj su situaciji. Znamo mi građani dobro, da nas naše obaveze čekaju da ih platimo kad-tad, na ovaj ili onaj način, ali način na koji građanima Doboja prijete iz javnog preduzeća Vodovod, premašio je sve do sada viđeno.”, navode iz ovog udruženja.

„Slanje opomena pred tužbu potrošačima sa predviđenim rokom za javljanje, kako bi riješili problem, legalna je i dobronamjerna radnja, ali slanje opomena sa prijetnjama o oduzimanju imovine i svega drugog pobrojanog pokazatelj je monopolističkog ponašanja koje je kažnjivo zakonom“, kaže direktorica udruženja „DON“ Murisa Marić.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije