NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

Ilegalna gradnja MHE na rijeci Bjelavi mora stati: Očekujemo da Vlada RS neće aneksirati ugovor o koncesiji!

''Ukoliko Vlada potpiše ovaj aneks Ugovora, nagradiće bahatog investitora koji je prekršio niz zakona i obmanuo javnu vlast o ispunjavanju uslova iz ugovora o koncesiji.''

Očekujemo od resornih ministara i premijera Republike Srpske da neće dopustiti potpisivanje aneksa ugovora o koncesiji za malu hidroelektranu (MHE) na rijeci Bjelavi u Foči, jer se investitor „Srbinje putevi“ sumnjiči za više krivičnih djela s čim su nadležne institucije upoznate, poručili su predstavnici Udruženja građana „Bjelava“ iz Foče i Centra za životnu sredinu danas u Banjaluci na konferenciji za medije.

Oni su iznijeli niz informacija vezanih za ilegalnu gradnju MHE na rijeci Bjelavi u Foči i podsjetili da je Komisija za koncesije RS dala saglasnost na prijedlog aneksa ugovora bez vršenja nadzora nad provođenjem koncesionog ugovora što je po zakonu dužna, zbog čega je Centar za životnu sredinu uložio tužbu protiv ove saglasnosti.

Prije sjednice Vlade RS na kojoj je razmatran prijedlog aneksa, Centar za životnu sredinu i UG „Bjelava“ su tražili hitan sastanak sa premijerom RS, Radovanom Viškovićem, ministricom prostornog uređenja građevinarstva i ekologije Srebrenkom Golić, ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem, ministrom šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem i Inspektoratom Republike Srpske sa ciljem razmatranja ukidanja sporne koncesije i pokretanja postupaka protiv svih odgovornih i službenih lica.

„Na zahtjev za sastanak se odazvao samo Inspektorat RS i ministar Pašalić, insistirajući da svi pozvani budu prisutni, dok od drugih insititucija nismo dobili odgovor. Ukoliko Vlada potpiše ovaj aneks Ugovora, nagradiće bahatog investitora koji je prekršio niz zakona i obmanuo javnu vlast o ispunjavanju uslova iz ugovora o koncesiji. „Srbinjeputevi“ svojom krivicom nije ispunio rok za zakonito provođenje prve faze radova, ali je podnio zahtjev za izmjenu projekta kojim mu se sada daje dodatni rok“, rekao je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Podsjećamo, početkom marta, kompanija Srbinjeputevi iskoristila je vanrednu situaciju i započela ilegalne radove u slivu rijeke Bjelave imajući samo ugovor o koncesiji, bez potrebnih dozvola. Na evidentno kršenje zakona, uzurpaciju privatne imovine, krčenje šume i izmještanje korita rijeke nije reagovala ni lokalna niti republička uprava. Pod pritiskom javnosti i čuvara rijeka iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH koji su u više navrata protestovali i apelovali na nadležne, vodni inspektor obustavlja radove na vodnom zemljištu tek u julu kada je već šteta napravljena i nakon što su probijeni svi putevi.

Investitor je prilikom probijanja puteva uveliko izašao iz okvira geoloških istraživanja koja su naknadno odobrena od strane ministra Đokića, očito sa ciljem legalizovanja započetih radova. Izvođenje radova bez nadzora bi moglo ugroziti pristup vodi svim građanima Foče, budući da je cjevovod za vodosnabdjevanje Foče, sa izvorišta Lučka Vrela, u opsegu radova za MHE Bjelava. Dozvolu za geološka istraživanja „Srbinjeputevi“ su dobili na osnovu falsifikovane javne isprave o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, čime su ministarstvo doveli u zabludu.

Jovan Drakul, predsjednik Udruženja građana “Bjelava“ iz Foče, istakao je da su se više puta obraćali i načelniku i lokalnoj inspekciji te da su bili ignorisani.

„Inspektori su negirali bilo kakve radove u koritu rijeke, dok su slike sa terena dokazivale uništeno korito, posječenu šumu i uzurpaciju privatnog zemljišta. Da stvar bude gora, načelnik opštine po završetku probijanja puteva i devastacije rijeke formira komisiju u kojoj imenuje i investitora i postupajuće inspektore sa zadatkom da utvrde činjenično stanje na terenu. Ova komisija je zaključila da su svi radovi provedeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom te se investitoru daje preporuka za ishodovanje građevinske dozvole. Zar to nije apsurdno?“, zapitao je Drakul.

Miloš Vujičić, čije se domaćinstvo, specifično po zaštićenoj staroj vodenici, nalazi u slivu rijeke Bjelave, tvrdi da je investitor bez znanja njegovih komšija uzurpirao njihovo zemljište, dok on svoje nije dao, iako su mu nudili novac.

„Ja sam odlučio da nastavim tradiciju mlinarstva i život svoje porodice vidim tu gdje sam rođen. Naša vodenica je zaštićena kao kulturno-istorijsko naslijeđe, ali bez vode ona neće moći da radi. Vlast ne bi smjela da štiti interes ovog nemarnog privatnika već treba da štiti interese svojih građana. Očekujem od vlasti da me zaštite, budući da je očito da me investitor neće poštedjeti“, kazao je Vujičić.

O borbi mještana za rijeku Bjelavu te njenom uništenju prikazan je i kratki film, snimljen uz podršku Evropske unije i francuske fondacije CCFD.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije